Един от най-опасните кръвосмучещи паразити по птиците – червения акар, паразитира в птицефермите целогодишно, но най-интензивно се размножава в топлото време.
Най-добрите условия за интензивното развитие на пилешки акари са неблагоприятните санитарно-хигиенни условия в домашните птици и липсата на превантивни мерки. Този ектопаразит е най-опасен, защото често се превръща в носител на салмонелоза, пастьорелоза, орнитоза, нюкясълска болест, болест на Марек, спирохетоза, туберкулоза, холера, ку-треска и др.
Освен това акарът има способността да паразитира в човешкото тяло, причинявайки сърбеж, остър алергичен дерматит, уртикария.
Заразените с кърлежи птици са неспокойни, консумират по-малко храна, стават агресивни и неспокойни. Ухапванията от този ектопаразит провокират сърбеж, което води до стрес в птицефермата.
С масовия паразитизъм на ектопаразитите при птиците производителността намалява, развива се анемия и бързо се появява изтощение. В напреднали случаи имунната система се потиска, податливостта към инфекциозни заболявания се увеличава и се смъртността нараства при млади, а понякога и при възрастни птици.
Червеният акар причинява най-много проблеми на птиците през нощта. В този момент е най-лесно да се открие, въпреки че при условия на висока инвазивност на стадото кърлежите стават видими и през деня.
Да се отървете от птичите акари на обикновено е доста трудно. При благоприятни условия, които съществуват у домашните птици, развитието на акарите протича непрекъснато.