Помещенията на две нива показват чудесни производствени резултати

Осигуряването на все по-комфортни условия на отглеждане на селскостопанските животни е залегнало в основата на много научни проекти. В нидерландския център за иновации към Университета Вагенинген разработват съвсем различна концепция за помещението, в което се угояват свине, а именно в помещение на две нива

И това иновативно решение показва чудесни производствени резултати. В модерен мезонет се отглеждат 144 прасета за угояване.

Чисто новото помещение представлява демонстрационно пространство от различни варианти. То се базира на успешния резултат на проекта Plateau 2.0, в който вземат участие свиневъди, защитници на животните, изследователи от VIC Sterksel и нидерландското Министерство на икономиката и защитата на животните. Според Берт ван ден Берг от Службата за защита на животните в Нидерландия ползите за прасетата са съвсем очевидни.

Те имат допълнителни възможности за движение, за почивка, за спасяване от нападатели, както и повече място за изследване, т.е. разполагат с повече жизнено пространство а фермерите да използват свинефермата си по-ефективно, като осигурят на поголовието по-хуманни условия на отглеждане.

Освен нидерландските британски и ирландски свиневъди също проявяват интерес към двуетажните помещения за отглеждане на прасета.

Експертите уточняват, че за сертифицирането на такива помещения е необходимо да се знае, че е задължително предвидената площ за втория полуетаж да не надвишава 40% от площта на приземния етаж. Освен това трябва да се вземат мерки за предотвратяване попадането на оборски тор и урина върху прасетата под издадената част на втория полуетаж.

Най-важната икономическа полза от тези мезонети е, че може да предоставите на прасетата повече място и да подобрите условията им на отглеждане, без да трябва да инвестирате в нова сграда, изтъкват експерти.

Стълба-рампа осигурява достъп на прасетата до втория полуетаж. Освен това тази рампа е сгъваема, което облекчава почистването на пространството под нея. Оборският тор се съхранява в резервоар под издадения втори полуетаж или се отклонява направо към тороханилище под пода на помещението.

Изследванията показват, че 95 процента от отбитите прасета и свинете за угояване използват активно и двете нива в помещението.

Добре е свиневъдите да помислят за по-голямо жизнено пространство на второто равнище, състоящо се от твърда настилка, както и за увеличаване на възможностите на прасетата да се забавляват - т.е. създаване на интерактивна и безопасна среда за отглежданите прасета.

Може да се помисли част от второто ниво например да е от тревен чим или слама. Важното е материалът да е годен за ядене, дъвчене, изследване. Внимание! Предмети като играчки за под, за окачване и вериги на втория полуетаж не отговарят на изискванията. Те могат да се поставят на приземния.

Какви са постигнатите производствени резултати в двуетажните помещения? И отбитите прасета, и прасетата за угояване се учат бързо и използват (95% от тях) активно втория полуетаж.

Освен това не се наблюдава никакъв отрицателен ефект върху здравето и ефективността на животните, включително растеж, конверсия на фураж, качество на месото или куцота. Освен това на прасетата им е по-лесно да избягват агреснивните си съквартиранти. Животните бързо научават как да използват втория полуетаж, за да избягат от побойниците. Благодарение на това случаите на канибализъм значително намаляват.

Важни подробности

За да се поддържа вторият полуетаж чист, той трябва да е с наклон от 5% към задната стена с отвори (5 см за отбити прасенца, 8 см за прасета за угояване), за да може екскрементите да падат надолу. Добрата вентилационна система и подходящите материали за пода трябва да предотвратяват превръщането на второто ниво в тоалетна. Освен това специалистите препоръчват вторият полуетаж да може да се затваря, за да се улесни работата на персонала с животните.

Особено важно е да се подбере правилна вентилационна система и капацитет, за да се осигури добър климат в сградата. Важно е въздушният поток да стига до долу и да се избягва застой на въздуха.

Какви инвестиционни разходи ,трябва да се предвидят? В Нидерландия за инсталиране на тази система са необходими 100-150 евро/кв.м. за довършителни работи и 70-90 евро на подрастващо прасе (без ДДС). Всъщност разходите на нидерландските свиневъди, които инвестират в двуетажни помещения за отглеждане на свине за угояване, представляват една трета от разходите за изграждане на конвенционална свинеферма.

Прасетата бързо са научават да се качват по стълбата и да използват и втория полуетаж
Прасетата бързо са научават да се качват по стълбата и да използват и втория полуетаж
95 процента от прасетата използват активно и двете нива в помещението
95 процента от прасетата използват активно и двете нива в помещението