Остава вероятността за градушки и щети по земеделските култури

Драгомир Атанасовm агрометеоролог

През изминалата седмица, вегетационните процеси при земеделските култури протичаха при температури близки до климатичната норма. На много места в страната паднаха валежи със стопанско значение, а в част от Североизточна България (Силистра - 77 л/кв.м, Русе - 42 л/кв.м, Разград - 31 л/кв.м) бяха значителни и подобриха почвеното овлажнение и условията за развитието на зимните и пролетни посеви, изпитващи дефицит на почвената влажност.

През следващия седемдневен период развитието на културите ще протича с ускорени темпове, при постепенно повишаващи се температури, около и над климатичната норма. При пшеницата и ечемика, в зависимост от сроковете на сеитба и възстановяване на вегетацията през пролетта, ще протича вретенене, изкласяване и начало на цъфтеж.

Периодът е подходящ за обследване на посевите за наличието и дейността на вредната житна дървеница, която в тези фази от развитието на културите причинява частично или пълно белокласие и прореждане на посевите.

Химическата борба срещу вредителя (ларви и възрастни индивиди) може да се води с препарати на основата на активните вещества циперметрин и хлорпирифос-метил.

При вече засетите полета със слънчоглед и царевица ще се наблюдава листообразуване. При овощните видове ще наблюдаваме разлистване и наедряване на завръзите.

През повечето дни от периода условията ще са подходящи за агротехническите мероприятия и растителнозащитните пръскания. Третирането с пестициди трябва да се извършва в тихо време, при температура на въздуха до 25 градуса.

Превалявания и интензивни валежи, които ще възпрепятстват агротехническите дейности, са възможни на отделни места през последните един-два дни от седмицата. Остава вероятността за градушки и нанасяне на щети по земеделските култури.