По метода на Андрей и Лучиан Лупше от с. Улмоаса, Румъния

В румънското село Улмоаса, в северната област Марамуреш, двама млади братя - Андрей и Лучиан Лупше, отглеждат зеленчуци по нетипичен метод. Последователи на пермакултурата, те са измислили интересен начин как да не поливат. А тяхната "градина без мотика" се превръща в нещо чудно за територията на северната ни съседка.

Подвигнати лехи

Първо с помощта на багер Андрей е изградил повдигнати лехи, които след това мулчира със слама или сено. Лехите стават високи над 50 см (над коляно). Следваща стъпка е да се изравняват лехите и пътеките. И тъй като пътеките ще се превърнат на вади, в средата на лехите е сложен продълговат камък, който ще служи за място за стъпване.

След като се сложи органичният мулч, се правят дупки (гнезда) на местата, където ще се засажда разсадът. Ако се сеят семена, се препоръчва сламеният слой да е много по-тънък. Според младите градинари по този начин растенията покълват и растат по-бързо. Обяснението е, че мулчът (през който слънцето не прониква лесно) поддържа по-ниска температура и за разлика от останалата земя, почвата по-трудно се сгрява през лятото.

Сушата не е проблем

Хората не винаги прилагат ефективни методи за градинарство и поради това имат проблеми, причинени от суша, казва Андрей Лупше. Ако използват популяризираната от него система, сушата вече не е проблем. Влагата се поддържа под мулчиращия слой, а при нормални климатични условия нуждата от напояване е значително намалена.

В тази система пътеките са станали канавки. Те са напълнени с вода и така растенията пасивно се напояват. А ако вали - още по-добре. По този начин производителите на зеленчуци вече не трябва да поливат ръчно.

Чрез смесване на растенията в редове (домати, патладжан, краставици, цвекло и много други) се създава местообитание, което засенчва канавките и поддържа влагата. Андрей съветва, ако последвате тази идея и градината ви е в по-суха зона, може да поставите дърво в канавките, за да запазите влагата. Но не и слама, защото водата бързо ще я "смели" и ще стане на кал.

По-малко усилия за градинаря

Разбира се, в "градина без мотика" работата не липсва напълно, но поддръжката е минимална в сравнение с класическото отглеждане на зеленчуци. Копаенето и плевенето вече не са проблем, защото много по-малко плевели покълват през слоя слама. Освен това, обяснява Андрей, ако се поддържа мулчирането на почвата през цялата година, няма нужда градината да бъде прекопана дори през пролетта.

Хората, които ще въведат тази система обаче, трябва да знаят, че резултатите не се наблюдават още през първата година, тъй като има видове плевели, които са упорити. Те могат да се извадят с ръка.

В пермакултурата има много видове градинарство без мотика и тези системи могат да се прилагат в зависимост от региона и целите на производителя. Със сигурност най-известната система е без оран, използвана в много пермакултурни стопанства. Съществуват обаче и други. Системата, проектирана от братята Лупше, включва комбиниране на няколко пермакултурни системи. Този метод на градинарство, казва Андрей, се препоръчва само за отглеждане на зеленчуци и се основава на използването на органична материя.