Важното е да разполагаме с точни финансови планове, да предвидим резерви и да насочим субсидиране и финансиране в застраховането на продукцията, уточнява управителят на "Хелга"

Любомир Коралов

- Каква е оценката ви за българския агробизнес днес?

- Аз съм зърнопроизводител и мога да дам оценка на нашия сектор. Развитието ни е в правилната посока - модернизация, оптимизация и използване на ресурсите, с които разполагаме. За сравнение, преди 20 години гонехме и търсехме начини да се изравним с държавите от източния блок. Сега се сравняваме с добрите примери в Западна Европа и света като цяло. Убедена съм, че като условия и производство не им отстъпваме. Като мислене, може би, има какво още да се желае. Обобщено, оценката ми е абсолютно положителна!

- Какво решение на важен за сектора проблем, който засяга и вашия бизнес, ще предложите?

- Мисля, че във връзка с производството нямаме нужда някой да ни помага. През последните години основните проблеми пред сектора са:

промените и изненадите в климатичните условия

условията за търговията с нашите продукти.

Наблюдават се силно негативни изменения в климата. При нашите климатични условия имаме сухо време, наситено с краткотрайни, но пагубни бури, проливни дъждове и наводнения, както и градушки.

Важното е да разполагаме с точни финансови планове, да предвидим резерви и да насочим субсидиране и финансиране в застраховането на продукцията. Нужни са значителни усилия както в пряката борба, така и в превенцията на лошите метеорологични условия. Програма за застраховане и програма за инвестиции в превенцията на евентуални времеви катаклизми поради лошия климат би било добро начало.

- Каква зелена практика бихте избрали с гаранция за по-стабилен фермерски доход?

- Зелените практики, наложени от ЕС, ограничават фермерския доход. Пробвахме да отглеждаме соя и грах, но не ни се получи. Използваме в момента междинни култури, както и угари за покриване на изискванията за зелени площи.

Отглеждането на протеинови култури е вероятно най-добрият подход за по-стабилен фермерски доход, но без осигурен и постоянен пазар това няма как да се получи. Нещата не зависят само от нас, но и от пазара. Ако има търсене на продукцията от тези култури, ще има и производство.

- Как си представяте развитието на агросектора в следващите години?

- От 20 години се стремим постоянно да развиваме дейността си към модерно и продуктивно производство. Единственият начин да го постигнем е да продължим да инвестираме и да работим с добре обмислени решения и нови технологии. За мен най-важно е окрупняването и повишаването на конкурентната ни способност и рентабилност чрез намаляване на себестойността или увеличение на добивите. Представям си нашия бизнес отново като семеен с повече млади хора на полето и едно модерно и дигитализирано рентабилно производство. Важното е да се изравнят цените на продукцията в ЕС, тъй като в момента има сериозна разлика. Надявам се, да има и повече преработвателни предприятия в България, за да не изнасяме основно продукцията си, а да добавяме стойност към нея.