Без това да се отрази на производителността, здравословния статус и възпроизводството в млечното стадо

Емоционалните решения, които влияят на финансите на животновъдите, могат да навредят днес повече, отколкото когато изкупните цени на фуражите са по-високи.

При ниски изкупни цени на млечната суровина, решенията, които трябва да вземат млечните говедовъди, трябва да са премерени и добре обмислени, предупреждава ветеринарният специалист д-р Енрике Сколник пред Dairyherd. И тъй като обикновено разходите за фураж съставляват 50-60% от всички производствени разноски, трябва да увеличаваме млечното производство, като същевременно поддържаме добър здравословен статус и репродукция.

Решенията, които вземаме за изхранването на кравите си, трябва да включват тези цели.

Ето кои са основните фактори, които играят решаваща роля в разходите за изхранване на кравите:

1. Съставът на фуражите има съществени разлики.

Често дажбите съдържат фуражни съставки, които нямат хранителна стойност. Най-новите рецепти за съставяне на дажби позволяват специалистите да съставят здравословни диети, които могат да изглеждат различни по видове и количество фуражни съставки, отколкото в близкото минало.

Кравите имат определени хранителни изисквания, но нямат минимални изисквания за люцерното сено ,например, за царевичен силаж, царевичен зародиш или за други видове фуражи.

Последните постижения в тестовете за смилаемост на фуражите ни позволяват да коригираме и балансираме диетите с по-малко пристрастия към съставките. Преди години никога не сме мислили, че можем да балансираме диетите с малко или съвсем без люцерново сено, но усъвършенстването на настоящите програми за диетично формулиране и анализи на фуражи ни позволява да заменим определен фураж или зърно, като същевременно постигаме висока производителност, добър здравословен статус и възпроизводство.

Всеки вид зърно или фураж трябва да бъде оценен за хранителната стойност, която носи. Ако тя е по-ниска от други възможности за избор на съставки трябва да балансираме диетите с по-изгодна съставка като винаги се уверяваме, че отговарят на всички хранителни изисквания.

2. Прием на сухо вещество.

Една от работещите стратегии за увеличаване на млекопроизводството с минимално увеличение на разходите за фураж е повишаването на приема на фуражи. Вместо да се фокусираме върху това как да спестим пари чрез промени в диетата или как да подобрим млеконадоя, ако харчим малко повече, нека се съсредоточим върху намирането на начини да накараме кравите да ядат повече

Често приемаме, че управлението на храненето във фермата ни вече е достатъчно добро или пък промените в графика за хранене са твърде трудни.

Помъчете се да разгледате всички фактори, които играят роля за оптималния прием на фуражи от кравите. Може да получите по-добра възвращаемост на времето и парите си, като направите малки промени в управлението на фуражите, отколкото да промените диетата и да спестите 3 цента.

3. Поставете под въпрос всички фуражи, които не внасят определено хранително вещество в диетите.

Това включва фуражните добавки. Докато някои от тях носят висока хранителна стойност и си струват разходите, има много фуражни добавки, които не са подкрепени от научни доказателства. Използвайте само онези, които се преминали изследвания.

4. Погрижете се за добър здравословен статус на прясно отелените крави и за получаването от тях на максимално количество млечна суровина.

ВНИМАВАЙТЕ С ДАЖБИТЕ В СЛЕДРОДИЛНИЯ ПЕРИОД

За да получите максимален млеконадой от прясно отелените крави, погрижете се за тях:

Не допускайте развитие на мастит

Липсата на стриктна хигиена в родилния бокс е основен източник на мастит през първата седмица след отелването. Кравите са по-податливи на мастит в следродилния период, отколкото по всяко друго време на лактация. Затова родилният бокс трябва да е по-чист от всеки друг бокс в кравефермата.

Сведете до минимум метаболитните нарушения които обикновено засягат най-продуктивните крави.

Случаите с родилна треска във фермата трябва да се поддържат в рамките на 1% или дори по-малко. Анионните соли (сухи и течни) са много ефективни при млечна треска. Целта е да се повиши калциевият метаболизъм достатъчно, за да се предотврати хипокалцемия.

Дажбите на прясно отелените крави

обикновено съдържат повече фибри и протеини и по-малко енергия и въглехидрати. Обаче ако твърде дълго се изхранва тази дажба, има опасност да се ограничи получаването на максимален млеконадой.

Според д-р Енрике Сколник може да получите по-добра възвращаемост на времето и парите си, като направите малки промени в управлението на фуражите, които изхранвате на кравите
Снимка: Twitter
Според д-р Енрике Сколник може да получите по-добра възвращаемост на времето и парите си, като направите малки промени в управлението на фуражите, които изхранвате на кравите Снимка: Twitter
Липсата на стриктна хигиена в родилния бокс е основен източник на мастит през първата седмица след отелването, което води до загуби за фермера
Снимка: Youtube
Липсата на стриктна хигиена в родилния бокс е основен източник на мастит през първата седмица след отелването, което води до загуби за фермера Снимка: Youtube