Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) към Министерство на земеделието и храните извършва през месец април ежегоден преглед на всички млади мъжки разплодни животни на възраст от 16 до 18 месеца и всички стари разплодници.

На 30.04.2024 г. беше извършена бонитировка в овцевъдната ферма на Добруджански земеделски институт – гр. Генерал Тошево. Тук се отглежда единственото стадо в България от Североизточната българска тънкорунна порода от Добруджански тип, застрашена от изчезване. До момента се поддържат 9 линии, съобщават от института.

Председател на комисията, извършваща бонитировката, беше г-н Драгни Драгнев – председател на Асоциацията за развъждане на тънкорунни овце в България (АРТОБ) – Шумен. В състава на комисията бяха включени доц. Тодор Цонев – директор на НЦЗ (Национална станция по земеделие) – гр. Търговище, г-жа Атанаска Димитрова – главен експерт овцевъдство в ИАСРЖ към МЗХ и г-жа Мирослава Мирчева – зооинженер в Овцевъдна ферма на ДЗИ.

Установено бе, че младите кочлета са в отлично здравословно и телесно състояние и покриват всички селекционни лимити. От общо 25 бонитирани чистопородни млади кочлета едно е класифицирано в клас „Елит-рекорд", 17 попадат в клас „Елит" и 7 – в „I клас". От 25 коча на възраст от 2 до 5 години 21 са класифицирани в клас „Елит", и 2 – в „I клас".

Мнението на представителите на ИАСРЖ, извършили бонитировката бе, че в Добруджански земеделски институт се извършва "селекция № 1 в тънкорунното овцевъдство". Животните се хранят с висококачествени фуражи и се отглеждат при много добри условия.

По мнение на специалисти от Тракийския университет – Стара Загора, катедра „Овцевъдство", през последните години тънкорунното овцевъдство е много актуално, тъй като представлява подложка за размножаване на месодайните породи в овцевъдството.

През септември 2024 г. се навършват 50 години от признаването с Министерско постановление на Североизточната българска тънкорунна порода.

На съвременния етап от развитието на животновъдството в страната сме длъжни да съхраним създадените досега елитни породи овце, каквато е Североизточната българска тънкорунна порода, и да продължим да развиваме селекцията и поддържането на тънкорунното овцевъдство в България.