Продажбите на нови трактори се сринаха с 35% в Италия миналия месец, а броят на комбайните, ремаркетата и телехендлерите намаляха съответно с 12,5%, 40,0% и 10,5%.

Италианският пазар за селскостопанска техника плаща висока цена заради пандемията, съобщава FederUnacoma, федерацията на италианските производители на селскостопанска техника, базирана в Рим.

Ситуацията с Covid-19 доведе до пълно спиране на всички италиански производствени мощности от средата на март и все още не се знае кога италианското правителство ще даде зелена светлина за тяхното отваряне.

Дори когато производството се възобнови, FederUnacoma отчита, че необходимостта производителите да спазват новите правила за безопасност и дистанциране ще доведе до значително по-малко нови трактори и машини.

3777 нови трактора, регистрирани в Италия през първите три месеца на тази година, са намалели с близо 15% спрямо 4425, записани през същия период на 2019 г.

Броят продължава да намалява през първите три седмици на април и организацията очаква италианските фермери и изпълнители да останат предпазливи по отношение на инвестирането в нови трактори, което ще се отрази негативно на второто тримесечие.

FederUnacoma се надява, че лятото секторът на селскостопанските машини в страната ще успее да се възстанови навреме за изложението за селскостопанска техника EIMA International в Болоня от 11 до 15 ноември. Дори и така, общият брой нови трактори, регистрирани в Италия тази година, е малко вероятно да достигне нивата от 2019 г. от над 18 500 машини.