Също толкова поскъпнала за седмица е и захарта, предлагана на дребно в малките хранителни магазини в Русе, отчита МЗХГ. 

Леки увеличения на срените цени на основните хранителни продукти остановява земеделското министерство в седмичния ценови анализ (1 – 8 април 2020 г.) .

Брашно

При брашно тип "500" има леко увеличение на средната цена на едро в страната. Цената на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна - в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,20 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - 1,26 лв./кг.

На едро: Предлагането на брашно на тържищата е в широк ценови диапазон от 0,69 лв./кг (Враца) до 1,30 лв./кг (Бургас) през изтеклата седмица. В 10 области се отчита седмично увеличение от 0,8% до 9,4% (най-значително в Добрич), а в Сливен и Ямбол – понижение, съответно с 2,1% и 4,5%. В резултат, средната цена на едро за страната нараства с 0,01 лв./кг или 1% на седмична база, до 1,00 лв./кг.

На дребно: Цените на продукта в големите супермаркети са в интервала от 1,12 лв./кг (Перник и София) до 1,29 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). Седмични ценови изменения се отчитат само в областите Добрич, Русе, Кюстендил и Благоевград, където брашното поскъпва в рамките от 1,6% - 1,7%.

В по-малките магазини брашното се търгува на цени от 1,13 лв./кг (Варна и Добрич) до 1,47 лв./кг (Русе). Сравнявайки с предходната седмица, в областите Шумен, Благоевград и Кюстендил ценовите стойности се повишават с между 1,6% и 2,3%.

Средно за страната, през изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите вериги (ГТВ). Най-голяма разлика между двата типа цени в тази посока е налице в Перник и София – 0,33 лв./кг. В пет от областите цените на продукта в малките (други търговски обекти- ДТО) са с между 0,05 лв./кг и 0,11 лв./кг (Варна) по-ниски от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,20 лв./кг за големите супермаркети и 0,26 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям за ГТВ в във Враца – 0,53 лв./кг, а за ДТО в Стара Загора - 0,56 лв./кг. В областите Бургас и София продуктът се предлага съответно с 0,11 лв./кг и 0,14 лв./кг по-евтино на дребно в ГТВ отколкото на едро. В по-малките магазини в Бургас цената също е по-ниска от тази на едро, с 0,01 лв./кг.

Олио

В рамките на изтеклата седмица се наблюдава леко повишение на средната цена на едро за страната на рафинираното слънчогледово олио и същевременно понижение на тази на дребно в големите супермаркети в 15 области на страната.

Цените на едро е в ценовия диапазон от 1,90 лв./литър (Плевен) до 2,40 лв./литър (Смолян). В 10 области се наблюдава поскъпване на продукта на седмична база, достигащо до 6,1% в Монтана, а само в Силистра и София – поевтиняване, съответно с 1,7% и 4,2%. Това води до леко увеличение на средната цена на едро за страната с 1% (0,02 лв./кг), до 2,11 лв./литър.

На дребно: в големите търговски вериги олиото се предлага на цени от 2,25 лв./литър (Добрич) до 2,79 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). Седмичното понижение е в рамките на 1,9% - 2,2% (най-съществено в Добрич). Така, средната стойност за страната в големите супермаркети намалява с 0,8% (0,02 лв./кг), до 2,48 лв./литър.

Цените на олиото в ДТО са в интервала от 2,29 лв./литър (Варна) до 2,80 лв./литър (Враца и Монтана). В 7 области се наблюдават разнопосочни седмични ценови изменения в границите от -2,8% (Силистра) до +2% (Благоевград и Кюстендил), които се компенсират и средната цена за страната в по-малките магазини се запазва на ниво от 2,53 лв./литър.

През последната седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,05 лв./литър под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 0,29 лв./литър в Русе. В 9 области продуктът се търгува с до 0,21 лв./литър (Благоевград) по-скъпо в големите вериги отколкото в малките.

Захар

Леко повишение се отчита и на средните цени на бяла кристална захар за страната на едро и на дребно в двата типа наблюдавани търговски обекти.

На едро цената на бяла захар е в широк диапазон от 1,27 лв./кг (Кърджали и Пловдив) до 1,72 лв./кг (Бургас). В сравнение с предходната седмица, в 13 области се наблюдава поскъпване на продукта на тържищата в границите от 0,6% до 6,2%, най-значително в Ямбол, а само в Сливен и Велико Търново – поевтиняване, съответно с 0,7% и 3,2%. В резултат, средната цена на едро на захарта нараства с 0,02 лв./кг или 1,5%, до 1,39 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите супермаркети е с 0,03 лв./кг по-ниска от тази на едро. В десет области цените на продукта в ГТВ са с до 0,38 лв./кг (Бургас) под тези на едро, докато в други 8 е налице разлика в обратната посока, достигаща до 0,13 лв./кг (Пловдив).

На дребно захарта се предлага на цени от 1,24 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 1,49 лв./кг. (Перник, Разград, София и Търговище) в големите вериги. В преобладаваща част от страната се отчитат разнопосочни ценови отклонения на седмична база, в границите от -7,5% (Видин, Враца и Монтана) до +5,5% (Бургас, Силистра, Сливен и Ямбол). Средно за страната, цената на дребно на захарта в търговските вериги е 1,36 лв./кг – с 0,01 лв./кг или 0,7% над нивото от предходната седмица.

В ДТО цените варират от 1,40 лв./кг (Добрич) до 1,75 лв./кг (Кърджали, Разград, Стара Загора и Хасково). Седмични  изменения са налице в 8 области, където продуктът поскъпва с между 1,3% и 9%, най-чувствително в Русе. Средната цена на дребно на захарта в ДТО нараства с 1,3% (0,02 лв./кг), до 1,60 лв./кг. в страната. През изтеклата седмица цените на захарта в малките магазини са средно с 0,24 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика се наблюдава в Кърджали, Стара Загора и Хасково – 0,48 лв./кг.

Маржът между цените на захарта на едро и на дребно в ДТО е средно 0,21 лв./кг, като е най-голям в Кърджали - 0,48 лв./кг. В по-малките магазини в Бургас, Силистра и Враца продуктът се предлага с между 0,02 лв./кг и 0,09 лв./кг по-евтино отколкото на едро в съответната област.

Яйца

Почти без промяна остават средните цени по веригата на предлагане на яйца за страната през изтеклата седмица. Изключение има при търговията на дребно с яйца размер L в големите търговски вериги на цени от 0,25 лв./бр. (Смолян) до 0,32 лв./бр. (Бургас). В сравнение с предходната седмица, в пет области продуктът поевтинява с между 0,01 лв./бр. и 0,04 лв./бр., най-чувствително в Сливен, докато в Добрич, Кърджали, Перник и София поскъпва с по 0,01 лв./бр. В резултат, средната цена за страната спада с 0,01 лв./бр., до 0,28 лв./бр.

Средната цена на едро на яйца – размер М за страната се задържа на ниво от 0,21 лв./бр. Стойностите се движат от 0,19 лв./бр. (Плевен и Шумен) до 0,23 лв./бр. (София и Ямбол). Седмични ценови отклонения се регистрират само в Добрич, Силистра, Сливен и Шумен, където е налице повишение с по 0,01 лв./бр.

Цените на яйца – размер M в ГТВ варират от 0,23 лв./бр. (Варна, Добрич и Шумен) до 0,29 лв./бр. (Перник, Разград и София). В единадесет от областите се отчитат разнопосочни ценови отклонения на седмична база, в границите от -0,03 лв./бр. (Варна и Шумен) до +0,03 лв./бр. (Перник, Разград и София), които се компенсират и средната стойност за страната се задържа на ниво от 0,26 лв./бр.