- Един от биячите на бай Христо ми открадна кравата, оплака се стопанката

Цяла цитрусова гора има в двора си 55-годишната Таня Енева от пловдивското село Трилистник. "Лимоните ми са истински, нямат грам химикали, нито боя", казва стопанката и къса два. Те са дъхави, твърди и сочни.

"Ей този е с едра семка, другите са с дебела кора, а третите - с тънка. А това са мандарини", показва производителката.

Над 20 кичести храста с жълти плодове са наредени по двора в големи саксии. Отделно има 10-ина, които са засадени в земята. "Кой казва, че у нас не виреят цитруси", пита стопанката, която от 34 години се занимава със земеделие и обработва 40 дка ниви.

По отглеждането на лимони се запалил съпругът й, който неотдавна се споминал. "Отиде си от зор на 56 г. Сега със земята се боря аз и двамата ми синове. Те са толкова обиграни, израснаха по кърищата и се научиха на работа от малки", разказва жената. Част от лимоните са в големи саксии на двора, а другите - засадени в земята.

Част от лимоните са в големи саксии на двора, а другите - засадени в земята.

Таня разкрива как от едно филизче стават кичести лимони, обсипани с плод. "Избираш клонче с връхче и го слагаш в кофичка с пръст. Поливаме го цяло лято. Наесен, ако преценим, че отдолу е окоренен, го режем и засаждаме. Ей този храст е на 2 години. Вижте как целият е нацъфтял. Това ще се превърне в плод", твърди 55-годишната стопанка.
До външното стълбище на 2-етажната й къща има засадени направо в земята лимонови дръвчета. "Как зимуват навън", питаме я.

"Направили сме подвижно остъкление, което се поставя през студените месеци.Става като оранжерия. Напролет го махаме. И целогодишно връзват лимони", твърди Таня.

Казва, че тези дни са заложили нови фиданки, които ще обогатят лимоновата гора. Цитрусите обаче са по-скоро хоби на Енева и синовете й, макар да дават сериозни количества плод. В момента семейството се чуди как да пласира произведените марули, репички и пресен лук от оранжериите в двора.
"По борсите и трудно. Цените са никакви", оплаква се жената. Тя е поставила пред къщата си маса, където е наредила продукцията. Едра бяла марула продава по 90 ст., репичките - по 50, а връзката пресен лук - 40.

"Всеки момент почваме да вадим пресни картофи. Пет големи оранжерии са. Засяхме ги на 3 и 4 януари и вече са готови", казва Енева. Надява се да хване добра цена, защото платила 640 лева за семе. Грижите и разходите били отделно. Дано има пазари, моли се стопанката от Трилистник.

Селото се прочу преди дни с побоя над 86-годишния Христо Васков. Двама роми - на 16 и 32 г., го нападнаха в дома му и го пребиха, вземайки му последните 100 лева. Главният прокурор Иван Гешев посети пострадалия старец и го увери, че държавата се бори с битовата престъпност.

Таня си спомня, че единият от нападателите вилнял преди години и в нейния двор. "Същият през 2008 г. ни открадна кравата. Влязъл посред нощ с още един и изкарал добичето. Беше към 3 часа. Малко по-рано мъжът ми тръгна за София да продава цветя. Изведнъж нещо започна да се тропа. Помислих, че се е върнал, но ми се стори, че е невъзможно толкова рано да се прибере от пазар", връща лентата жената.
В това време единият от синовете извикал. "Майко, ставай! Има крадци у дома". Бандитите, които извели животното, усетили, че ще ги хванат и го изоставили в една от улиците.
"Те са едни и същи. Сега гладът ще надделее и отново ще плъзнат из селото", притеснена е жената. Производителката показва едрите си репички.

Производителката показва едрите си репички.
След марулите започва да вади пресни картофи от 5-те си оранжерии.
След марулите започва да вади пресни картофи от 5-те си оранжерии.