МОТ предупреждава за пагубни последици от COVID-19 на пазара на труда

08 април 2020
Новини
9297
 

Ограничителните мерки са засегнали вече около 2,7 милиарда работници, изчислява Международната организация по труда

Ограничителните мерки, предприети по целия свят срещу разпространението на пандемията COVID-19, имат пагубни последици върху пазарите на труда, като засягат около 81% от световната работна сила , предупреди Международната организация на труда (МОТ) на 7 април.

Това е най-голямото изпитание за международно сътрудничество за повече от 75 години, заяви в изявление генералният директор на МОТ Гай Райдър.

Според него организацията наблюдава последствията от коронавирус върху световните пазари на труда през последните няколко седмици. От първия си доклад на 18 март мерките за ограничаване са засегнали вече около 2,7 милиарда работници, изчислява организацията.

През последните две седмици пандемията COVID-19 се разшири по отношение на глобалния си обхват, като има огромно въздействие върху общественото здраве и безпрецедентни шокове за икономиките и пазарите на труда, се казва в доклада.

Работниците и предприятията са изправени пред катастрофа

както в развитите, така и в развиващите се икономики, предупреди Райдър. Кризата застрашава всякакви икономически операции и следователно платежоспособността, особено за малките и средните предприятия, което прави милиони работници уязвими.

Европейската комисия очаква по-дълбока рецесия, отколкото през 2009 г.

Очаква се икономическият спад, причинен от коронавируса COVID-19, да бъде по-дълбок от голямата рецесия през 2009 г., според документ на Европейската комисия, видян от EURACTIV.
Заетостта е повлияна „в по-голяма степен, отколкото първоначално беше предвидено в началото на пандемията“, признава МОТ, предупреждавайки, че степента на кризата ще зависи от развитието на пандемията и предприетите действия за нейното овладяване.
Плановете за приспособяване на работната сила, временните съкращения или намаляването на работното време се увеличават.

Съкращаването на заетостта вече е започнало в голям, често безпрецедентен мащаб в много страниq се казва в доклада.

Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC) e изчислила, че броят на безработните се е увеличил с най-малко 4 милиона в целия ЕС от началото на кризата, докато повече от 7 милиона работници са на краткосрочни работни схеми.

Но въздействието ще бъде по-силно в развиващите се страни, където незащитените работници и тези в неформалната икономика представляват важен дял от работната сила.

Степента на съкращаване а работни места „ще зависи значително от това колко бързо ще се възстанови икономиката през втората половина на годината и колко ефективно мерките на политиката ще стимулират търсенето на работна ръка“, казва МОТ.

Сред секторите, които са най-изложени на икономическия спад на кризата COVID-19, МОТ посочва изкуства и развлечения, транспорт, настаняване и храна, реално състояние или търговия на едро и дребно.
В доклада организацията на труда подчертава необходимостта от зачитане на трудовите права и засилване на защитата на здравето, но също така и необходимостта от фискални и парични отговори в подкрепа на най-засегнатите сектори и уязвимите хора, включително финансова помощ за предприятията.

„Трябва да се движим бързо, решително и заедно. Правилните, спешни мерки могат да направят разлика между оцеляването и колапса “, настоява Гай Райдър.

Отговорът на ЕС на кризата

В Европа синдикатите се притесняват. „Милиони европейски работници се оказват без работа и се притесняват за парите си, без никаква вина за втори път за малко повече от десетилетие“, каза Лука Висентини, генерален секретар на Конфедерацията на синдикатите на Европейския съюз (ETUC). 

Европейските лидери трябва да научат уроците от 2008 г., като направят всичко необходимо и да предотвратят тази ситуация да се превърне в дългосрочна масова безработица и друга опустошителна икономическа криза, предупреждава Висентини.

Докладът на МОТ беше публикуван преди извънредно заседание на Еврогрупата във вторник (7 април) в Брюксел, където финансовите министри се опитаха да изготвят икономически отговор на кризата COVID19, но завършиха без съгласие, пише EUROACTIV.

За да смекчи ефектите върху заетостта, изпълнителната власт на ЕС миналата седмица също предложи нов инструмент, наречен SURE - Подкрепа за намаляване на рисковете от безработица при извънредни ситуации. Инициативата има за цел да привлече 100 милиарда евро въз основа на гаранции, предоставени от държавите-членки за отпускане на заеми при благоприятни условия.

Целта е частично да се финансират допълнителни разходи за временни обезщетения за безработица, които държавите въвеждат, особено Италия и Испания, за да се намали рискът от уволнения или загуба на доходи.

От парична гледна точка Европейската централна банка пусна за изкупуване корона облигации на стойност 750 милиарда евро за изкупуване на публичен и частен дълг.

Очакваше се министрите на финансите на ЕС да проучат допълнителни варианти, като например използването на Европейския механизъм за стабилност - фондът за спасяване на еврозоната - инвестиционен пакет чрез Европейската инвестиционна банка или възможността за взаимно обединяване на дълг, свързан с COVID19, под формата на така наречените „coronabonds”.
,

Още от Новини
0

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р

0

Градушка падна над Търговище тази вечер. Ледените зърна бяха придружени с пороен дъжд и гръмотевици. Въпреки това няма да има сериозни щети в зеленчуковите градини, коментират стопани

0

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) дари на община Димово в полза на Дома за възрастни хора в село Гара Орешец спално бельо и завивки, денатуриран етилов спирт 96%

0

Британската компания Rolls-Royce спря производството на автомобили заради пандемията от коронавируса и се фокусира върху производството на мед. От 2017 г

0

Очакваме добра реколта, няма данни за покачване на цените, така че може да се каже, че България ще запази статуса си на голям износител. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева след

Последни новини
0

В края на месец май прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ за добра реколта и увеличение на преходните запаси от зърно в глобален мащаб оказаха известен негативен натиск върху

0

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

0

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

0

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

0

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на Джейми Оливър започва да го засенчва Ако все още се чудите с какво да уплътните времето на децата си през лятото, след като повечето възможности за почивка или лагери ви се струват рисковани заради коронавируса, ето една идея, която е безопасна, а и много полезна за бъдещия им живот. Научете ги да готвят

Аз ли съм последният играч, който остана в Индиън Уелс? Този въпрос зададе към феновете си Григор Димитров. Той все още е в Калифорния заради карантината, но скоро се прибира в Европа и ще играе на Adria Tour в Белград и Задар.  Демонстративният благотворителен турнир е организиран от водача в ранглистата по тенис Новак Джокович

В екипа, работил за историческия полет на частната ракета на SpaceX, извела астронавти в космоса, има двама българи - Кико Дончев и Орлин Велев.  Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Crew Dragon, която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция