Супите са мощно средство при недостиг на витамини, а и носят аромата на първите зеленинки.

Тук-там се чува, че европейците не обичат прекалено много супите, но няма такова нещо.

Истината е, че техните "първи" ястия не винаги са на първо място. Те могат да се сервират след салатите, след топлото ястие с гарнитурата и даже почти за десерт. Те се приготвят за закуска и за вечеря, сервират се за обяд, с една дума, за супи в Европа няма строги правила.

Нашите домакини с удоволствие приготвят всякакъв вид супи, но за “суровите” мъже такива ястия са “глезотии” или дамски каприз, ако не са от пача или шкембе.

Скъпи мъже, особено сега, в това време на обездвижване, положете усилия и оставете стомаха си да почине и в същото време да наситите организма с полезни хранителни вещества, витамини и минерали, набавете си нужните витамини и подсилете имунната си система. От това вашата мъжественост изобщо няма да страда.

Днес ви предлагаме 5 вида пролетна супа от различни страни. Вие изберете тази, която харесвате!

От замразени зеленчуци

Тази супа се прави почти навсякъде в Западна Европа. Там, както и у нас, се продава огромен асортимент от замразени зеленчуци, често дори нарязани на правилни кубчета или филийки.

Най-често комплектът е следният: 2 малки картофа, нарязани на кубчета, 1/2 морков, нарязан на кубчета, 100 г замразено брюкселско зеле, 70 г замразени броколи, 70 г замразен карфиол, 70 гр. замразен зелен грах, пресни зелени подправки, сол и черен пипер - на вкус

Налейте 1 литър вода в тенджера от 2-3 литра и поставете на котлона. След като водата заври, изсипете картофите и морковите.

Гответе зеленчуците 7-10 минути под капака. След това прибавяйте последователно останалите зеленчуци - брюкселско зеле, карфиол, броколи.

След прибавянето на съответния зеленчук, изчаквайте водата отново да заври.

След като сте готвили зеленчуците 3-4 минути, добавете зеления грах и оставете да ври още 5 минути.

Преди да приключите с готвенето, разредете супата с преварена вода до желаната гъстота (но не прекалявайте, защото супата все пак трябва да е гъста). Подправете със сол и черен пипер на вкус и добавете ситно нарязан магданоз и копър. Подправете щедро супата със заквасена сметана и сипете в чиниите.

Тази супа англичаните наричат “бърза” и никога не я приготвят предварително. Това ястие “не обича” хладилници и притопляне.

Шотландска с праз и лимон

Класически пример за супа, с която не сме свикнали. Но, повярвайте, това е вкусно ястие и определено ще ви хареса!

Продукти: 2 стръка праз, 6 скилидки чесън, 2 лимона, 2 с.л.амасло, 4 чаши пилешки или друг месен бульон, 1 ракиена чашка (50-70 мл) сухо бяло вино, сол и черен пипер на вкус

Нарежете праза на тънки пръстени (както бялата, така и зелената част). Разтопете маслото в тенджера и запържете нарязания на ситно лук, заедно с нарязания чесън. Не е нужно да мачкате чесъна през преса.

Обелете лимоните и настържете или пасирайте кората. Прибавете лимонената кора към лука в тигата. Изцедете сока от двата лимона. Внимавейте, защото техните лимони са малко по-малки от нашите и заедно с виното и 4 чаши бульон (и 5 чаши могат да бъдат) изсипете в тенджерата. Намалете котлона до минимум и гответе супата около час на най-бавен огън под капака.

Пасирайте с пасатор и я сервирайте леко охладена.

Вкусът е страхотен!

Полска от див чесън

Дивият чесън става все по-популярен в кулинарните среди. Той има характерен пикантен вкус. Използва се не само в кухнята, но и за лечебни цели. За съжаление, ние все още нямаме нагласата да го използваме толкова често, колкото заслужава. Но дивият чесън в Източна Европа е все по-често пресъства на трапезата.

Продукти: 300 г картофи, 150 г див чесън, 100 г моркови, 1/2 чаша ечемик, 3 яйца, 2,5 литра бульон, 200 г месо или диетична наденица (всякакви, но не пушена), сол на вкус

Накиснете ечемика във вода за една нощ. На следващия ден го сварете в същата вода, добавяйки още литър или два, докато зърната се сварят напълно. Изсипете в гевгир, за да се изтече водата.

Нарежете картофите и морковите на кубчета, изсипете ги в тенджера, добавете готовия ечемик, залейте с бульона и варете докато зеленчуците са готови.

Ечемикът ще бъде разварен, но това не бива да ви притеснява.

Към почти готовата супа добавете сварените яйца, нарязани на кубчета или ивици и нарязаното месо, също нарязано на кубчета или сламки. Щом всичко заври отново, добавете ситно нарязания див чесън.

Гответе супата още 5 минути. Едва сега трябва да подправите със сол. Черен пипер едва ли ще е необходим, но е на вкус.

Завийте готовата супата с дебела кърпа и я оставете да престои 1 час.

Любимата на парижанките

Хем много полезна, хем помага за избавянето от излишните килограми.

Това ястие често се приготвя от домакините във Франция и Италия. Е, кой друг, освен парижанките, е толкова обсебен от мисълта за идеална фигура и от легендарния принцип “нито грам повече от 50”?

Парижанките се хранят с тази супа по цяла седмица. Изяждат по литър и половина на ден, набавят си нужните хранителни вещества и едновременно с това бързо губят тегло.

Продукти: 400 г целина на стъбла (приблизително 1 опаковка), 500 г бяло зеле, 5 домата, 5 големи глави лук, зърна черен пипер, магданоз, копър, сол и черен пипер - на вкус.

Всички зеленчуци се нарязват на произволни парчета и заедно се изсипват в тенджерата. Заливат се с 3 литра вода и се изчаква да заврят.

Намалете котлона и покрийте тенджерата плътно с капак. Оставете супата бавно да се готви около час, а може и час и половина.

Целта е зеленчуците да се разварят и да станат много меки. Едва сега можете да подправите със сол и черен пипер.

Сега е времето и да добавите и зелените подправки.

Французите не ползват пасатор, за да пюрират супата.

Смята се, че тя е готова, когато зеленчуците могат да бъдат направени на пюре без усилие - с обикновена вилица.

Сервирайте я топла, поръсена с накълцани магданоз и копър отгоре.

Зелен румънски борш с коприва и киселец

У нас сме свикнали да приготвяме чорба през пролетта от млада коприва.

Домакините в Румъния смело я използват през цялото лято. И копривата, и киселецът са изключително богати на витамини А, С, К, В, както и на калий, калций, желязо и магнезий.

През пролетта тази супа е неоценим източник на витамини!

Продукти: 400 г свински ребра, 3 литра вода, 6 картофа, 1 морков, 1 глава лук, 1 голяма връзка киселец, 1 голяма връзка (около 300 г) коприва, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 2 с.л. доматено пюре, 2 с.л. растително масло, 3 яйца, 50 г сланина, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, заквасена сметана за сервиране.

Залейте месото със студена вода без сол. Поставете на котлона и изчакайте да заври. По време на варенето периодично отстранявайте отделилата се пяна. Прецедете бульона.

Залейте отново месото със студена вода и отново го кипнете. Ребрата могат да бъдат нарязани на порции.

След като прецедите първия бульон, можете да го изсипете директно в купата с коприва. Така тя ще престане да “пари”.

Към заврялата вода с месото добавете картофите, нарязани на кубчета. В олиото задушете нарязания лук и настърганите моркови до златисто. Добавете доматеното пюре и пържете още 2 минути, докато се появи сладък аромат. Разбъркайте и изключете котлона.

Яйцата се сваряват твърдо и се нарязват на четвъртинки или половинки. Нарежете на ситно копривата и киселеца и ги добавете към супата. Щом заври, прибавете запържените лук и моркови, чесъна, нарязаната сланина и яйцата. Изчакайте супата отново да заври и изключете.

Сервирайте със заквасена сметана.