Френските земеделски производители и депутати призовават Европейската комисия да създаде хранителни запаси, за да избегне падането на цените и унищожаването на определени хранителни продукти, съобщава EURACTIV.

Страхът от недостиг на определени хранителни продукти или излишъци, които биха могли да застрашат европейските ферми, предизвикват напрежение на селскостопанските пазари. „Някои селскостопански продукти скоро ще бъдат излишни, защото не могат да бъдат транспортирани или продадени. Спешно и съществено е Европа да ускори създаването на хранителни запаси, както е предвидено в европейските регулации “, пише евродепутатът Ерик Андрю в писмено предложение до Европейската комисия.

Затварянето на френските пазари, постановено на 23 март от властите, допълнително спира разпространението на много пресни продукти, а затварянето на ресторанти и заведения за хранене в повечето европейски страни също излага на опасност основен търговски обект за френското производство.

„Европа може и трябва да предоставя помощ на производители и индустриалци, които складират продукти, когато не могат да намерят купувачи. Това би позволило да се избегне ултранасищане на пазара и катастрофални последици от подобна ситуация, с напълно нестабилни цени, голяма несигурност за производителите, както и огромен риск от разхищаване на храни", сочи Андрю.

Засега Европейската комисия не е обявила конкретни мерки, въпреки че правните механизми вече съществуват, подчертава френският земеделски съюз FNSEA. „Инструментите съществуват, ООП [обща организация на пазарите на селскостопански продукти] предлага няколко механизма, които Европейската комисия може да активира в случай на сериозни дисбаланси на пазара. Настоящата ситуация наистина е повод, който за съжаление отговаря на всички критерии: не беше нито предвидима, нито присъща на селскостопанския сектор ", се казва в съобщение на организацията.