Намалява се на 300 лв. глобата за разходка в парка

Държавата поема осигуровките по схемата 60/40, както настояваше бизнесът, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянов.

Тя съобщи още, че се дават още 700 млн. лв. на Българската банка за развитие, с които тя да гарантира заемите, които изплаща. Така помощта за бизнеса през банката става 1,4 млрд. лв.

Тези 1.4 млрд. лв. ще са подкрепа за хората, които ще се дадат чрез подкрепа на ББР и търговските банки. Става въпрос за възможността 3 поредни месеца всички в неплатен отпуск, както и самоосигигуряващите се лица, да получат безлихвен кредит от 1500 лв месечно, а гратисният период за погасяването му ще е минимум 3-5 год., а срокът за погасяване - 10 години, обясни още тя. Пакетът включва и безлихвано финансиране на малките предприятия до 100 хил.лв., за да възстановят дейността си и да оцелеят по време на кризата.

Комисията е приела и хората, които са на борсата и получават обезщетения за безработица, да могат да работят на трудов договор при селскостопански производители, без да губят обезщетение.

Глобите ще се редуцират, но не и за нарушаване на карантината. Ще важи за разходка в парка например, за което ще се глобява от 300 до 1000 лв.

Всички държавни органи и общини ще могат да редуцират или освободят от наеми и такси за позлване наемателите си за срока на извънредното положение.