Трябват ви смлени зърнени храни, трици, варени картофи

Започваме с начина за приготвяне. Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Разбъркайте сместа до кашовидно състояние

След това прибавете 0,5-1 процент хлебна мая, предварително размита във вода, и смесете с фуража.

Оставете сместа при температура 25 градуса, като разбърквате на 30-40 минути.

В зависимост от вида на фуража и температурата в помещението сместа ще е готова след около 5-6 часа.

Важно!

Имайте предвид, че дрождираните храни прокисват бързо, затова трябва да приготвяте необходимото ви количество само за един ден. Ако не разполагате с достатъчно мая, оставете си малко дрождирана храна за квас за следващия ден.

Но след 4-5 дни трябва да използвате отново прясна мая, тъй като е възможно дрождите да се изродят и да причинят друг вид ферментация.