Няма дете, което да не обича течен шоколад и да не моли родителите си да му купуват. От друга страна той често се използва за закуска, намазан върху филия или като пълнеж за палачинки.
Предлагаме ви лесна рецепта как да си приготвите течен шоколад у дома. Основното му предимство е, че ще знаете какво съдържа и няма да се притеснявате, че давате на децата си „боклуци“.

Продукти: 110 г лешници, 100 г черен шоколад, 100 г млечен шоколад, 200 мл прясно мляко, 20 г захар (можете да я замените с мед), 30 г сухо мляко, щипка сол.

Приготвяне: Изсипете печените лешници в блендер и ги натрошете до пастообразно състояние. Важно е блендерът да е достатъчно мощен, за да успее да смели ядките. По традиция нутела се прави от лешници, но може да бъде заменена с други ядки.

Натрошете двата вида шоколад на малки парченца, поставете в тенджерка и ги разтопете на водна баня. Прибавете останалите съставки, разбъркайте и изчакайте сместа да заври.

Изсипете млечно-шоколадовата смес в купата при смлените ядки. С помощта на пасатор пасирайте до получаването на гладка паста. Ще ви отнеме около 3-4 минути.

Разсипете шоколадовата смес в буркани, покрийте със залепващо се фолио и я поставете в хладилника. Важно е да сте търпеливи и да изчакате, докато изстине. В противен случай пастата ще бъде течна.
Когато пастата изстине, можете да си я намажете върху препечена филийка или да си направите палачинки.