Териториалните различия вероятно ще се задълбочат

Нуждаете се от срочен отговор на ЕС относно коронавируса?

Прочетете дали това ще ви удовлетвори...

Председателят и политическите координатори на комисията на ЕП по регионално развитие призовават ЕК бързо да предложи нови допълнителни мерки.

Евродепутатите от комисията на ЕП по регионално развитие призовават Еврокомиисията да засили и ускори съвместната реакция на ЕС относно коронавируса.

На 30 март председателят на комисията /REGI/ на ЕП по регионално развитие Юнус Омаржи - от Зелените ЕСА, Франция, заедно със зам.-председателите и координаторите на политическите групи обмениха мнения във видеоконференция с комисаря Елиза Ферейра относно подготовката на по-нататъшните действия на ЕС в отговор на кризата с COVID-19.

По време на разговора комисарят Елиза Ферейра заяви, че становищата и предложенията на комисията REGI относно допълнителния пакет ще бъдат надлежно взети под внимание, преди той да бъде изготвен и приет от колегията на комисарите.

Евродепутатите подчертаха, че вече приетите от ЕК мерки са необходими и неотложни,

но в същото време мерките са и недостатъчни

за борбата с отрицателни ефекти от COVID-19 и прогнозираните социално-икономически разходи.

Адекватният отговор трябва да включва допълнително адаптиране на регламента за общоприложимите разпоредби - за Фонда за регионално развитие, за да бъде временно по-гъвкав, като същевременно бъдат спазени основните принципи, които управляват регионалната политика.

Необходими стават

допълнителни промени в разпоредбите за кохезионните фондове за периода 2014-2020 г., за да се освободят повече средства за дейности по възстановяването от кризата с коронавируса.
Трябва да бъдат включени следните промени:
- предоставяне насредствата по-рано от планираното;
- временно увеличаване на процента на съфинансиране за всички категории региони;
- гъвкавост на разпоредбите за тематична концентрация, за да се позволи насочването на инвестиции към най-нуждаещите се сектори в този кризисен период;
- намаляване на административната тежест чрез отмяна на необходимостта ЕК да одобрява измененията на оперативните програми в този контекст, както и отмяна на задължението за изменение на споразуменията за партньорство;
- въвеждане на възможността за трансфери между различни категории региони, за да се гарантира, че инвестициите достигат до териториите, които са най-засегнати от кризата;
- по-голяма гъвкавост за трансфери на средства между отделните фондове;
- мобилизиране на повече средства за здравни, социални и икономически мерки, свързани с пандемията от COVID-19;
- възможно използване на финансиране от ЕС за подпомагане на схеми за временна заетост.

Също така ще бъдат необходими допълнителни промени в рамката за 2021-2027 г., за да се осигурят

повече средства за социално и устойчиво икономическо

възстановяване през следващите години

Председателят на комисията REGI Юнус Омаржи заяви: "Какво ще бъде лицето на Европа след кризата с коронавируса? Териториалните различия вероятно ще се задълбочат. Това вече е основната тема за евродепутатите от комисията по регионално развитие за следващия програмен период, като се застъпваме за силна и надеждна политика на сближаване в следващата многогодишна финансова рамка. Повече от всякога е крайно време за солидарност и сближаване в Европейския съюз".