Да се направи отделяне от утайката

В края на зимата здравото вино е напълно бистро, дори и ако то съдържа остатъчна захар.

На дъното на съда за съхранение са паднали всички нестабилни на студ съединения, соли на винената киселина и багрилни вещества, белтъчни вещества, дрождени клетки и другите нестабилни съединения.

Преди да започне чувствително повишаване на температурите виното трябва да се отдели от утайката, защото солите на винената киселина са частично разтворими, а в някои от съставките на утайката може да започнат процеси на разграждане, което придава неприятен привкус.

Утайката е плътна и с малък обем и се отделя чрез внимателно декантиране на виното, намиращо се над нея

Чистото вино се отделя с маркуч или от долния кран на съда.

Бистрото вино може да се прехвърли в бъчва или друго, но да се държи по възможност в пълен съд.

За целта след прехвърляне на виното в съда, в който се източва, може и да се допълва с вино от същия вид, което у дома да се съхранява в по-малки съдове. Ако съдът остане непълен, най-добре е виното да се бутилира.

Най-благоприятно е да се съхранява в подземни помещения с каменна зидария или други подобни, където температурата дори и през лятото не надвишава 18 градуса. По-добре се съхраняват сулфитирани вина.

Ако съдовете ви не се напълват, бутилирайте
Ако съдовете ви не се напълват, бутилирайте