В условията на COVID-19 търсенето и логистиката определят зърнения пазар

30 март 2020
Агробизнес
3177
 

Алма Давидова

На пазара на зърно през изминалата седмица се наблюдаваха смесени сигнали. Последиците от кризата все още са трудни за оценка, особено що се отнася до търсенето.

В краткосрочен план много страни се опитват да си осигурят доставки, но спадът на покупателната способност в някои страни може в крайна сметка да повлияе на техния обем.

Настоящите проблеми с логистиката, предизвикани от затварянето на граници и пристанища, определят тенденциите на пазара.

Това може да допринесе за по-високи цени, докато страните износителки все още са активни на международните пазари.

В този контекст руското министерство на земеделието вече предложи да ограничи износа на зърно през следващите три месеца до ниво от 7 млн. тона. Според анализаторите на Agritel обаче тази цифра съответства на обема на зърното, останало достъпно за износ в Русия.

На международната сцена можем да отбележим закупуването от Мексико на 163 290 тона американска царевица. Турция и Тайван закупиха съответно 175 000 тона и 99 450 тона мека пшеница.

Предвид ниския обем на покупките миналата седмица, не е изненадващо, че Алжир обяви още един търг за закупуване на мека пшеница. Периодите за доставка са същите като в предишния търг - от 1 до 15 юни и от 16 до 30 юни.

Според FranceAgrimer 63% от културите за зимна пшеница във Франция са в добро или отлично състояние (непроменени от миналата седмица).
За ечемика рейтингът се увеличи с една точка до 63%. Пролетната сеитба на ечемик набра скорост седмица преди 23 март. Засяват се 72% от площите срещу 40% седмица по-рано. Много е вероятно тези работи вече да са приключили.

В петък цените на рапицата се възползваха от ралито, наблюдавано на пазара на соята и палмата. В Малайзия карантинните мерки ограничават възможностите за износ.

В първия търговски ден от новата седмица еврото към долара беше около 1.1080, а суровият петрол отново пада и е в 20.50 долара / барел в Ню Йорк.

Американски пазар

Наддаването в края на седмицата на американския пазар приключи със смесени сигнали. Търговците бяха предпазливи и не бързаха да заемат позиции преди уикенда, предвид високото ниво на текущата несигурност.

Проблемите с геополитиката и логистиката сега са не само основни фактори, но и движещите сили на пазара.

Търговците скоро ще се съсредоточат върху сеитбените планове на USDA в САЩ. Цифрите трябва да показват ръст в сравнение с миналата година, когато обилните дъждове имаха отрицателни последици за сеитбата.

Според проучване на Ройтерс, площта на царевицата се очаква да достигне 94,3 млн. декара, в сравнение с 89,7 млн. декара миналата година. Площта на соята може е 84,9 млн. декара, спрямо 76,1 млн. акра през 2019 година.

Кампанията за прибиране на соя приключва в Бразилия и реколтата може да се доближи до 125 млн. тона. По този начин нивото на световното производство трябва да бъде доста високо този сезон, а основният проблем остава нивото на търсенето, особено от Китай.

В края на изминалата седмица фондовете в САЩ бяха нетни купувачи на 3 500 партиди пшеница и 500 партиди соя. Те бяха нетни продавачи на 9 000 лота царевица.

Черноморски пазар

На 30 март бяха одобрени максималните обеми на износа на пшеница от Украйна за 2019/20 МГ. Това съобщиха от пресслужбата на Европейската бизнес асоциация.

„Според приложението към Меморандума максималният обем на износа на пшеница беше договорен на ниво от 20,2 млн. тона (от всички класове)“, се казва в изявлението.

Както отбеляза ЕБО, този документ е един от факторите, които поддържат баланса между вътрешното потребление на зърно и възможностите за износ. Всъщност стабилността и предвидимостта са приоритет за Украйна и един от основните фактори на националната и продоволствената сигурност.

Важно е да се предотврати глобална продоволствена криза

В контекста на пандемията на COVID-19 не само животът на хората е изложен на риск, но и препитанието в страни, които внасят и произвеждат храна. Икономическият компонент на пандемията е също толкова опасен, колкото и заплахата за здравето, която носи, предупреждава Дмитрий Приходко, старши икономист в инвестиционния център на Организацията за прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации (ФАО).

Още от Агробизнес
0

В края на месец май прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ за добра реколта и увеличение на преходните запаси от зърно в глобален мащаб оказаха известен негативен натиск върху

0

Определени са ставките за подпомагането в необлагодетелстваните райони 3 Европейската комисия одобри предложението на България за седмо изменение на Програмата за развитие на селските райони

0

„Очакваме още две сертифициращи фирми да приключат задълженията си, така че следващия вторник, 2 юни фонд „Земеделие” да преведе дължимото по мярка 11 за Кампания 2019 г

0

Перспективите за изхранване на животните рязко се влошават Жени Владинова В много региони на Европейския съюз през първата половина на май падна твърде малко дъжд

0

Проблемите на розоберната кампания 2020 и възможностите за подкрепа на произвводството и реализацията на продукцията от маслодайна роза бяха обсъдени на среща с председателя на Комисията по земеделие

Последни новини
0

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р

0

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

0

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

0

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

0

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на Джейми Оливър започва да го засенчва Ако все още се чудите с какво да уплътните времето на децата си през лятото, след като повечето възможности за почивка или лагери ви се струват рисковани заради коронавируса, ето една идея, която е безопасна, а и много полезна за бъдещия им живот. Научете ги да готвят

Аз ли съм последният играч, който остана в Индиън Уелс? Този въпрос зададе към феновете си Григор Димитров. Той все още е в Калифорния заради карантината, но скоро се прибира в Европа и ще играе на Adria Tour в Белград и Задар.  Демонстративният благотворителен турнир е организиран от водача в ранглистата по тенис Новак Джокович

В екипа, работил за историческия полет на частната ракета на SpaceX, извела астронавти в космоса, има двама българи - Кико Дончев и Орлин Велев.  Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Crew Dragon, която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция