Засега не е осигурена спокойна и предвидима работа на земеделския сектор, коментира Николай Вълканов

Направо уникално е незнанието ни и фактът, че никой не е казал на земеделските стопани какво ще се случи с едно стопанство, ако в него бъде окрит човек, заразен с корона вирус.
Това ни написаха много фермери, провокирани от въпросите и коментара на Николай Вълканов от "ИнтелиАгро", гостувал в предаването „Денят” на Веселин Дремджиев.
Не всички са успели да чуят това, което казва специалистът, но въпросите му се отнасят до това

Кога ще има специален въведен режим и правила

както за тези които произвеждат, така и за тези които преработват. Трябва да има ясни стандарти какво се случва в едно стопанство , в което е констатирано, че някой е заразен.

Според анализатора не е възможно подобно стопанство да се затвори, но и не е ясно как земята ще продължи да бъде обработвана и как ще се полагат по-нататък грижите за посевите през пролетта – пръскания срещу хербициди и болести и неприятели, както и сеитбата, ако например фермерът има 50 000 декара.

Вторият въпрос е, как и с какви с правила ще се обезпечи дейността и на свързаните с фермера и със земеделието сектори.
Производители вече се страхуват и споделят, че покрай извънредното положение имат сериозни проблеми с обезпечаването на торове и препарати, както пише в.”Български фермер”, чийто брой ще четете от понеделник.

Но не трябва да бъде застрашен нито един декар или нито едно инвестиционно намерение, казва Вълканов.
Той напомня, че е необходимо

да се каже как ще се оригурят доставките

на стопанствата и фермите с всичко необходимо за пролетната кампания. И как ще се направи безпрепятствен достът до стопанствата и обработваемите площи , както и да се въведат правила за сезонните работници.