Преди да стигнете обаче до угояване на пъдпъдъците (то става за 4-5 седмици), трябва успешно да отгледате малките пилета до 20-дневна възраст.

Количеството на храната през първите 3 седмици не трябва да се ограничава.

ВАЖНО!

Излишната храна да се прибира 2 часа след храненето.

Температурата на храната трябва да е близка до температурата на въздуха.

Хранене през първите дни

Дажбата е основно от комбинирани смески за малки пилета, като постепенно се преминава към такива за по-големи.

Когато няма комбинирани смески първите два дни пилетата се хранят

с твърдо сварени и стрити яйца с черупките;

пшеничена или овесена каша, която е 1/3 от масата на яйцата;

мляко.

Храната се минава през цедка с размер 3х3 мм. След 3-ия ден намалете количеството на яйцата и добавете

обезмаслена извара;

стрита коприва или морков;

пшенична или царевична каша;

варена нетлъста риба;

стрита коприва, глухарче или лук.

Свежи порции храна се дават 6 пъти дневно, а остатъкът се пребира.

След 4-ия ден яйцата постепенно се изключват от храната, а се увеличава концентрираната храна.

През първите 6 седмици пъдпъдъците се нуждаят от дажба, съдържаща на 100 г около 28% белтъчини, 1% калций и 3300 Ккал обменна енергия
Снимки Pixabay
През първите 6 седмици пъдпъдъците се нуждаят от дажба, съдържаща на 100 г около 28% белтъчини, 1% калций и 3300 Ккал обменна енергия Снимки Pixabay