Не е ясно какви ще бъдат въздействията на вируса в средносрочен или дългосрочен план върху търсенето на зърно. Затова и пазарите в момента се търгуват ежедневно, отчитайки появата на всяка нова информация - понякога и за нестабилни движения по стоковите обрси, информира agriland.

Поради голямото количество царевица, използвана за производството на етанол, и възпирането да се използва етанол, докато цената на суровия петрол остава ниска, цените на царевицата остават ниски.

Глобалните доставки на зърно остават добри в близко бъдеще и скоро ще бъдат гарантирани отново, тъй като количествата царевица в Южна Америка са големи. И тъй като пролетното засаждане напредва в Северното полукълбо, и ако няма метеорологични изненади, културите засега се развиват добре в Еврозоната..

Каква е ситуацията по райони:
0 Черно море - след мека зима снежната покривка бе по-тънка от нормалната особено в Украйна и сега нивата на влага в почвата са по-малко от обичайните. Необходими са редовни и обилни валежи за подпомагане на развитието на културите.
0 Европа - Последният доклад за мониторинг на културите на ЕС (MARS) подчертава негативите от меката и влажна зима в западните и северните части на ЕС и контрастната картина на Изток. И въпреки че през изминалата година като цяло добивите от зърнени култури в ЕС бяха по-ниски, има достатъчно резерви, за да осигурят пазара.