Карфиолът подобрява работата на мозъка и действа много добре на организма по време на пости и когато сме решили да отслабваме. От друга страна, макар да е диетичен продукт, той съдържа огромно количество витамини, белтъци и микроелементи.

Продукти: 2 л вода, 200 г карфиол, 4 картофа, 1 лук, 1 морков, 300 г пресни къби, 1 ч. лъж. червен пипер, 1 дафинов лист, 1 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. черен пипер, 1 ч. лъж. вегета, 3 скилидки чесън, 50 мл растително масло, 1 връзка зелени подправки

Приготвяне: Измийте и обелете картофите. Нарежете ги на кубчета, прехвърлете ги в тенджера със студена вода. След като заври, намалето котлона до средна температура и варете 20-ина минути.

Докато чакате картофите да се сварят, почистете и обелете моркова и лука. Нарежете ги: моркова - на ивици, а лука - на четвъртинки. Задушете в растителното масло, докато зеленчуците омекнат.

Измийте и подсушете гъбите. Нарежете ги на филии и ги прибавете към лука и моркова. Подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркайте и оставете да къкри около 10 минути.

Смачкайте картофите, както са в тенджерата, без да се престаравате да е много хомогенно.

Почистете карфиола и разделете на съцветия. Прибавете към картофите, добавете вегетата и варете 7-10 минути.

Изсипете задушените зеленчуци - лука, моркова и гъбите, добавете дафиновия лист и оставете 5-7 минути на котлона. Прибавете смачкания чесън и отстранете от огъня. Оставете под похлупак 15-ина минути и сервирайте.