3 сорта за ново лозе, които узряват през септември

26 март 2020
В лозята
17091
Няма снимка
За Шардоне е най-подходяща смесената резитба - плодни звена с чепчета и плодни пръчки
1 2 3
 

В отговор на въпрос на нашия читател Вектор Ангелов за три винени сорта, които го интересуват като родовитост и начин на отглеждане - Шардоне, Алиготе, Совиньон, обясняваме всичко, което знаем за тях и с което трябва да се съобрази. Надяваме де това да внесе яснота за бъдещите му планове в малкото лозе.

Читателят се интересува от сортове, които да узряват през месец септември и от тях да може да се направи качествено вино.

Шардоне е познат и любим на много лозари и стопанства у нас, произлиза от Франция.

Той е средно ранен винен сорт. Гроздето му узрява в началото на септември.

Характеризира се с малък цилиндроконичен, понякога с крило и сбит грозд.

Зърното е дребно, сферично, жълто-зелено, с дребни редки точици. Консистенцията е сочна, с хармоничен вкус и специфичен привкус.

Лозите имат силен растеж и висока родовитост.

Как вирее у нас?

В района на Пловдив узрява в края на август, а в Североизточна България, където е по-слабо разпространен, към средата на септември.

Съвет:

Подходяща за него е смесената резитба - плодни звена с чепчета и плодни пръчки.

Трябва да се отглежда на проветриви хълмисти места, защото не е устойчив на най-разпространените гъбни болести.

Проявява склонност към изресяване.

Има средни добиви около 800 кг/дка.

От Шардоне се получават бели сухи вина с хармоничен вкус, плодов аромат и фин букет.

Алиготе също произхожда от Франция.

Той е среднозреещ. Гроздето му узрява през първата половина на септември.

Гроздът е средно голям, почти цилиндричен. Зърното е дребно, овално, зеленикаво-жълто, с дребни редки точици и изобилен восъчен налеп.

Консистенцията е сочна, с хармоничен вкус. Кожицата е тънка, жилава.

Получаваните вина и виноматериали от него са с много високо качество.

Лозите имат силен растеж и висока родовитост.

Той е един от най-родовитите винени сортове грозде притежаващ добра студоустойчивост, но не е сухоустойчив.

Напада се от болести и неприятели.

Освен това е чувствителен към обикновеното сиво гниене.

Технологичните си качества развива най-добре, когато се отглежда на стъблени формировки със смесена резитба.

Сортът Алиготе изисква хълмисти и проветриви терени и с по-леки, но достатъчно дълбоки и влагозапасени почви в по-хладни райони.

От гроздето се произвеждат висококачествени бели трапезни вина със сламенозеленикав цвят и хармоничен вкус.

Гроздето е пригодно и за производство на естествено пенливи вина.

Каберне совиньон също произхожда от Югозападна Франция.

Сортът е среднозреещ. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Гроздът е малък, цилиндроконичен, сбит. Зърното е дребно, сферично, жълто-зелено, с обилен восъчен налеп, с гъсти дребни точици. Кожицата е дебела, жилава. Консистенцията е месесто-сочна, с хармоничен вкус.

Лозите имат силен растеж и висока родовитост.

Получаваните вина са с много високо качество.

В България Каберне совиньон все още е на първо място между сортовете за червени вина - особено в Северен, Южен и Югозападен лозаро-винарски райони.

Лозите са със силен растеж, висока родовитост и задоволителен добив.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж.

Чувствителен е обаче на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене.

Има много добра устойчивост на ниски зимни температури и висока възстановителна способност.

Сортът може да се отглежда на различни стъблени формировки. Изисква смесена резитба - чепове и плодни пръчки - 10 до 12 зимни очи и натоварване на лоза около 60 зимни очи.

Сорт Каберне совиньон се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41Б, Берландиери х Рипария Кобер 5ББ и Берландиери х Рипария СО4.

Гроздето е подходящо за производство предимно на качествени червени вина

При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 21-24% захари, и титруема киселинност 6.5-9 g/dm3.

Вината от него се отличават с фин, специфичен за сорта вкус и букет, висока плътност и интензивен тъмночервен цвят.

Изключително подходящи са за стареене, като след 2-3 години развиват напълно ценните си качества.

Още от В лозята
0

Не пропускайте тези знания и правила Много важно е лозята да се засаждат на терени с добър въздушен дренаж. Да се избягват всякакви много ниски, непроветриви и с тежки почви места

0

През вегетацията грижите да са още по-редовни През цялата вегетация на лозите трябва да не пропускате никаква последователност в грижите. Особено, ако сега е имало някакви

0

Има риск там, където веднага след резитба имаше наранявания и паднаха температурите Много стопани ни зададоха този въпрос, притеснени от факта, че след като са направили старателна резитба

0

Да се парафинират ли бутилките, питат наши абонати Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате - стъклени или пластмасови. Но е най-добре да си купите нови, защото старите бутилки

0

Да се направи отделяне от утайката В края на зимата здравото вино е напълно бистро, дори и ако то съдържа остатъчна захар. На дъното на съда за съхранение са паднали всички нестабилни на студ

Последни новини
0

Това става при естествени условия в килийка с обикновени размери, която пчелите по-късно разширяват. А отглеждането от ларва - в изкуствено направена килийка (с диаметър 9 мм)

0

Глобалните температури през март 2020 г. са сходни с мартенските в света през 2017 г. и 2019 г., оповести службата на ЕС по климатичните промени "Коперник", цитирана от Франс прес

0

Срокът за кандидатстване е до 31 май, субсидиите ще бъдат платени до 30 юни ДФ „Земеделие” публикува Списък със земеделските стопани, които имат право да участват в подпомагането за държавната помощ

0

Пекарната Butter & Bakery в Сан Франциско насърчава по-безопасно поведение по време на пандемията на коронавирус, като продава специални „карантинни“ сладкиши с актуални надписи

0

Най-бързо и лесно това става като ги сварите. За да направите това, в подходящ съд сипете вода. Нейният обем трябва да е 2-3 пъти по-голям от количеството на морските дарове

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Седмицата започна положително за пазарите днес, а надеждата Европа да върви към възможен пик на коронавируса активизира инвеститорите, въпреки че атмосферата продължи да е тревожна, предадoха Франс прес и БТА. На епидемиологичния фронт уикендът всъщност донесе известни проблясъци на оптимизъм с първото забавяне на броя на починалите в Европа

- Ще вземем мерки, дядо, не се притеснявай, важното е, че си жив, каза му главният прокурор - В селото се страхуват, че ромските набези ще се отприщят още покрай безработицата Пребитият и ограбен 86-годишен Христо Васков в с. Трилистник често давал храна на двамата си нападатели. Това разказаха през 24plovdiv.bg съседи на пострадалия

Нови двама жители на Община Разлог са с потвърдени положителни проби за COVID -19. Пациентите са семейство от Разлог, които са настанени в Инфекциозното отделение на окръжната болница в Благоевград. Така, потвърдените случаи на заразени от COVID-19 на територията на общината са общо 6, от който 2 починали, 1 излекуван, а 3 са в процес на лечение