3 сорта за ново лозе, които узряват през септември

26 март 2020
В лозята
14868
Няма снимка
За Шардоне е най-подходяща смесената резитба - плодни звена с чепчета и плодни пръчки
1 2 3
 

В отговор на въпрос на нашия читател Вектор Ангелов за три винени сорта, които го интересуват като родовитост и начин на отглеждане - Шардоне, Алиготе, Совиньон, обясняваме всичко, което знаем за тях и с което трябва да се съобрази. Надяваме де това да внесе яснота за бъдещите му планове в малкото лозе.

Читателят се интересува от сортове, които да узряват през месец септември и от тях да може да се направи качествено вино.

Шардоне е познат и любим на много лозари и стопанства у нас, произлиза от Франция.

Той е средно ранен винен сорт. Гроздето му узрява в началото на септември.

Характеризира се с малък цилиндроконичен, понякога с крило и сбит грозд.

Зърното е дребно, сферично, жълто-зелено, с дребни редки точици. Консистенцията е сочна, с хармоничен вкус и специфичен привкус.

Лозите имат силен растеж и висока родовитост.

Как вирее у нас?

В района на Пловдив узрява в края на август, а в Североизточна България, където е по-слабо разпространен, към средата на септември.

Съвет:

Подходяща за него е смесената резитба - плодни звена с чепчета и плодни пръчки.

Трябва да се отглежда на проветриви хълмисти места, защото не е устойчив на най-разпространените гъбни болести.

Проявява склонност към изресяване.

Има средни добиви около 800 кг/дка.

От Шардоне се получават бели сухи вина с хармоничен вкус, плодов аромат и фин букет.

Алиготе също произхожда от Франция.

Той е среднозреещ. Гроздето му узрява през първата половина на септември.

Гроздът е средно голям, почти цилиндричен. Зърното е дребно, овално, зеленикаво-жълто, с дребни редки точици и изобилен восъчен налеп.

Консистенцията е сочна, с хармоничен вкус. Кожицата е тънка, жилава.

Получаваните вина и виноматериали от него са с много високо качество.

Лозите имат силен растеж и висока родовитост.

Той е един от най-родовитите винени сортове грозде притежаващ добра студоустойчивост, но не е сухоустойчив.

Напада се от болести и неприятели.

Освен това е чувствителен към обикновеното сиво гниене.

Технологичните си качества развива най-добре, когато се отглежда на стъблени формировки със смесена резитба.

Сортът Алиготе изисква хълмисти и проветриви терени и с по-леки, но достатъчно дълбоки и влагозапасени почви в по-хладни райони.

От гроздето се произвеждат висококачествени бели трапезни вина със сламенозеленикав цвят и хармоничен вкус.

Гроздето е пригодно и за производство на естествено пенливи вина.

Каберне совиньон също произхожда от Югозападна Франция.

Сортът е среднозреещ. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Гроздът е малък, цилиндроконичен, сбит. Зърното е дребно, сферично, жълто-зелено, с обилен восъчен налеп, с гъсти дребни точици. Кожицата е дебела, жилава. Консистенцията е месесто-сочна, с хармоничен вкус.

Лозите имат силен растеж и висока родовитост.

Получаваните вина са с много високо качество.

В България Каберне совиньон все още е на първо място между сортовете за червени вина - особено в Северен, Южен и Югозападен лозаро-винарски райони.

Лозите са със силен растеж, висока родовитост и задоволителен добив.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж.

Чувствителен е обаче на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене.

Има много добра устойчивост на ниски зимни температури и висока възстановителна способност.

Сортът може да се отглежда на различни стъблени формировки. Изисква смесена резитба - чепове и плодни пръчки - 10 до 12 зимни очи и натоварване на лоза около 60 зимни очи.

Сорт Каберне совиньон се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41Б, Берландиери х Рипария Кобер 5ББ и Берландиери х Рипария СО4.

Гроздето е подходящо за производство предимно на качествени червени вина

При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 21-24% захари, и титруема киселинност 6.5-9 g/dm3.

Вината от него се отличават с фин, специфичен за сорта вкус и букет, висока плътност и интензивен тъмночервен цвят.

Изключително подходящи са за стареене, като след 2-3 години развиват напълно ценните си качества.

Още от В лозята
0

Съвети от нашия консултант д-р инж. техн. Николай Бакалов по повод ваши въпроси Със затоплянето на времето грижите за виното и плодовите каши за ракия стават все по-важни

0

Уважаема редакция, аз съм редовна ваша читателка и много ми помагат вашите страници. Сега моят въпрос е за лозарския кът в двора ми. Имам лози, които са засадени преди три-четири години

0

Хубаво окопайте, не е нужно да е дълбоко Резитбата на лозите следва да приключи не по-късно от края на месец март. След като се свърши с това мероприятие, може да се наложи да се правят и корекции

0

Ако не го направите, те много бързо могат да плесенясат Изпразнените от виното бурета трябва веднага да се измият старателно. Задължително е да се опушат чрез изгаряне на сяра и да се поставят за

0

Наред с грижите, които се полагат за новозасадените лозя през вегетационния период - обработка, торене, напояване и опазване от болести и неприятели, наложително е да се загрибват през есента

Последни новини
0

Пандемията от Covid-19 стои зад решението на CNH Industrial да преустанови по-голямата част от производствените си операции в Северна и Южна Америка за период от две седмици, започвайки от 30 март

0

Отключват се още от пролетта Какво може да предприемете, за да облекчите кучето си? Ако алергията му е сезонен проблем, то още с повишаване на температурите над 15-18 градуса

0

Министър-председателят обяснява защо се налага удължаване на извънредното положение Бойко Борисов направи обръщение към българите заради увеличаващите се случаи на коронавирус у нас и

0

От 15 април до 15 май 2020 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 за хуманно отношение от ПРСР 2014-2020 г. Съгласно заповед на изпълнителния директор на фонд "Земеделие"

0

От 15 април до 15 май 2020 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 - "Хуманно отношение към животните", от ПРСР /2014-2020 г./

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

И крайбрежието на Амалфи пощадено В община Ферера Ербоньоне няма регистриран нито един заразен с коронавирус жител, въпреки че е в епицентъра на епидемията в Италия. Като че ли 1000-та жители са имунизирани и тя е единствената в област Ломбардия без заразени. Намира се в провинция Павия, където има над 2000 заразени

На 92 години умря Адиля Котовская, лекарката, подготвила Юрий Гагарин за полета му в космоса, съобщиха от Руската академия на науките. Адиля Котовская е родена на 22 октомври 1927 г. в Самарканд. Работи по пускането на кучета с геофизически ракети, тяхната подготовка и обезпечава полета на знаменитата Лайка през 1957 г

Всички партии единодушни - няма да се спира работа, трябва да се приемат важните закони Дебатите може онлайн, но по конституция трябва физически кворум и събиране за гласуването Парламентът да заседава временно в НДК, където в зали 1 или 3 има достатъчно място депутатите да са на безопасно отстояние