В отговор на въпрос на нашия читател Вектор Ангелов за три винени сорта, които го интересуват като родовитост и начин на отглеждане - Шардоне, Алиготе, Совиньон, обясняваме всичко, което знаем за тях и с което трябва да се съобрази. Надяваме де това да внесе яснота за бъдещите му планове в малкото лозе.

Читателят се интересува от сортове, които да узряват през месец септември и от тях да може да се направи качествено вино.

Шардоне е познат и любим на много лозари и стопанства у нас, произлиза от Франция.

Той е средно ранен винен сорт. Гроздето му узрява в началото на септември.

Характеризира се с малък цилиндроконичен, понякога с крило и сбит грозд.

Зърното е дребно, сферично, жълто-зелено, с дребни редки точици. Консистенцията е сочна, с хармоничен вкус и специфичен привкус.

Лозите имат силен растеж и висока родовитост.

Как вирее у нас?

В района на Пловдив узрява в края на август, а в Североизточна България, където е по-слабо разпространен, към средата на септември.

Съвет:

Подходяща за него е смесената резитба - плодни звена с чепчета и плодни пръчки.

Трябва да се отглежда на проветриви хълмисти места, защото не е устойчив на най-разпространените гъбни болести.

Проявява склонност към изресяване.

Има средни добиви около 800 кг/дка.

От Шардоне се получават бели сухи вина с хармоничен вкус, плодов аромат и фин букет.

Алиготе също произхожда от Франция.

Алиготе е един от най-родовитите винени сортове, притежава добра студоустойчивост, но не е сухоустойчив.
Алиготе е един от най-родовитите винени сортове, притежава добра студоустойчивост, но не е сухоустойчив.

Той е среднозреещ. Гроздето му узрява през първата половина на септември.

Гроздът е средно голям, почти цилиндричен. Зърното е дребно, овално, зеленикаво-жълто, с дребни редки точици и изобилен восъчен налеп.

Консистенцията е сочна, с хармоничен вкус. Кожицата е тънка, жилава.

Получаваните вина и виноматериали от него са с много високо качество.

Лозите имат силен растеж и висока родовитост.

Той е един от най-родовитите винени сортове грозде притежаващ добра студоустойчивост, но не е сухоустойчив.

Напада се от болести и неприятели.

Освен това е чувствителен към обикновеното сиво гниене.

Технологичните си качества развива най-добре, когато се отглежда на стъблени формировки със смесена резитба.

Сортът Алиготе изисква хълмисти и проветриви терени и с по-леки, но достатъчно дълбоки и влагозапасени почви в по-хладни райони.

От гроздето се произвеждат висококачествени бели трапезни вина със сламенозеленикав цвят и хармоничен вкус.

Гроздето е пригодно и за производство на естествено пенливи вина.

Каберне совиньон също произхожда от Югозападна Франция.

Сортът е среднозреещ. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Гроздът е малък, цилиндроконичен, сбит. Зърното е дребно, сферично, жълто-зелено, с обилен восъчен налеп, с гъсти дребни точици. Кожицата е дебела, жилава. Консистенцията е месесто-сочна, с хармоничен вкус.

Лозите имат силен растеж и висока родовитост.

Получаваните вина са с много високо качество.

В България Каберне совиньон все още е на първо място между сортовете за червени вина - особено в Северен, Южен и Югозападен лозаро-винарски райони.

Каберне совиньон може да се отглежда на различни стъблени формировки.
Каберне совиньон може да се отглежда на различни стъблени формировки.

Лозите са със силен растеж, висока родовитост и задоволителен добив.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж.

Чувствителен е обаче на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене.

Има много добра устойчивост на ниски зимни температури и висока възстановителна способност.

Сортът може да се отглежда на различни стъблени формировки. Изисква смесена резитба - чепове и плодни пръчки - 10 до 12 зимни очи и натоварване на лоза около 60 зимни очи.

Сорт Каберне совиньон се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41Б, Берландиери х Рипария Кобер 5ББ и Берландиери х Рипария СО4.

Гроздето е подходящо за производство предимно на качествени червени вина

При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 21-24% захари, и титруема киселинност 6.5-9 g/dm3.

Вината от него се отличават с фин, специфичен за сорта вкус и букет, висока плътност и интензивен тъмночервен цвят.

Изключително подходящи са за стареене, като след 2-3 години развиват напълно ценните си качества.