Зземеделски производители искат да знаят как  животновъдите ще реализират за Великден агнешко

Само преди дни изпълнителният директор на Съюза на градинарите Мариана Милтенова изрази мнението си, че вече се налага въвеждането на специална защита за малките земеделски производители на зеленчуци и плодове в тази тежка и деликатна ситуация.

Нейният бранш предложи МЗХГ да обмисли няколко варианта  - както за многото българи, които заради кризата временно ще останат без работа, така и за тези, които са се завърнали от Европа и нямат никакви ангажименти.

Трябва да се намери формула такива хора да бъдат пренасочени към фирмите на земеделски производители, които в същото време търсят работна ръка в интензивните производства на плодове и зеленчуци.

Засега просто едната и другата страна не могат да се срещнат, казват от съюза.

Според икономисти, като Божидар Иванов от Института за аграрна икономика, тревогите растат и с настъпването на Великден. Той напомня, че около 80 на сто от доставките на агнета са от малки стопанства, които отсега се тревожат, че не знаят как ще се справят с доставките, които явно силно ще бъдат ограничени. Ако не се осъществят обаче, малките и средни ферми се чувстват обречени на загуби, тъй като са вложили пари в отглеждането на животните.