Грижи за виното и за продуктите за дестилация

21 март 2020
В лозята
15012
Няма снимка
Грижите са осатанлото вино в края на зимните дни да не се подценяват
1 2 3 4 5 6 7 8
 

В края на зимата вземете съответните мерки

Доста въпроси постъпват в редакцията ни относно това какво трябва да направим с виното в края на студените месеци и вече настъпилите дни с високи температури.

Според д-р инж.техн.аНиколай Бакалов, наш консултант, има важни неща, които трябва да се свършат със затопляне на времето, и сега ще ги припомним...

Грижите в края на зимата са важни, защото всички микробиологични процеси се активизират

Ако вашата винена напитка няма неферментирала захар и е бистра, трябва да се погрижите за нейното съхранение.

Сега е моментът да се направи последното трето откаляване - като се отделят най-фините утайки от виното.

По-голяма част от него сигурно вече е изпито и в съдовете има вече и голяма въздушна камера.

Знаете сигурно вече, че виното трябва да се съхранява в пълни съдове с минимална въздушна камера.

Най-добре е да се съхранява в подземни помещения с каменна зидария, където температурата дори и през лятото не надвишава 22 градуса. Но не всеки ги има.

Кое може да се съхранява по-добре

Отговорът дава консултантът ни

По-добре се съхраняват сулфитираните вина.

Това казва специалистът инж. Николай Бакалов на домашни стопани, които ни зададоха ред въпроси от този род.

За белите вина сулфитирането е още по-важно.

Сернистата киселина е антиоксидат и не позволява на бялото вино да се окисли и да придобие жълтеникаво ръждив цвят.

А това при него е един от най-неприятните дефекти.

Съвет:

Ако виното не е било сулфитирано досега, добавят се 60 до 70 милилитра 6% серниста киселина на 100 литра вино.

Ако е било сулфитирано през есента след приключване на ферментацията - тогава се добавят още около 50 мл 6% серниста киселина на 100 литра вино.

След сулфитирането, ако виното се съхранява в непълни съдове, е добре да се бутилира в стъклени бутилки с тапа или с винтова капачка.

Важно за бутилирането

В стъклен или в пластмасов съд

Бутилирайте виното или в стъклени бутилки с тапа, или в бутилки с винтова капачка. Обяснявали сме предимствата и на двете, но в крайна сметка всеки домашен майстор си има предпочитания и ги прилага.

По-важно е да се знае какви са правилата на тази операция

В стъклените бутилки, които мнозина предпочитат, трябва се оставя малка въздушна камера, за да има възможност за разширение на напитката, което става с повишаване на температурите.

Ако решите да използвате пластмасовите бутилки, трябва да сте наясно, че те се пълнят без въздушна камера.

При напълването в мека бутилка, тя много леко трябва да се притисне, за да остане свободен обем пак за евентуалното леко разширение на виното.

При появили се и малки признаци на цветясване

Как да се действа

Ако по повърхността на непълния съд с останалото ви вино у дома, което много често е неизбежно, има цвят, това означава, че е налице дори и в лека степен т.н. цветясване.

Тогава е добре да се подходи по друг начин.

Виното трябва да се източи, като гледате въобще да не нарушите целостта на пелената.

Съвет:

Пелената може да се събере много внимателно с гъста цедка.

Или трябва да се източва от кран в дъното на съда.

Внимание:

След това напитката, която вече е в чистия съд трябва да се сулфитира задължително!

Ако няма възможност такова вино да се съхранява в пълни съдове, тогава е най-добре е да се бутилира.

Ако долавяте дори и лек оцетен вкус

Направете си и варно мляко

При наличие на оцетнокисел вкус, дължащ се на първоначално или по-напреднало вкисване, виното трябва да се изнесе от помещението, където се съхранява заедно с другите ви вина.

Да знаете, че заразата лесно се прехвърля от болното на здравото.

Сулфитирането на такова вино с дозите, които препоръчва нашия консултант, само ще забави процеса на вкисване, но няма да го спре.

В домашни условия вкисналото вино е най-добре да се извари на ракия без да се сулфитира

Но е необходимо да се направи и нещо друго - предварително да се неутрализира оцетната киселина с воден разтвор на натриев бикарбонат /сода за хляб/ или варно мляко - това всъщност е силно разредена с вода гасена вар.

Как се неутрализира

То се провежда, като на малки порции се добавя воден разтвор на натриев бикарбонат и се разбърква.

При това действие се образува обилна пяна от въглероден двуокис - той се получава от неутрализацията на оцетната киселина.

След това виното трябва да бъде опитано и на вкус.

Съвет за времетраенето

Неутрализирането се извършва докато киселият вкус почти изчезне или докато забележите, че се долавя много слабо.

Внимание:

Това важи и за плодовите каши

Предозирането на воден разтвор натриев бикарбонат води до получаване на лугав вкус, което е нежелателно, ако оставим виното за консумация.

Изваряването на виното се извършва веднага след неутрализирането.

По същия начин трябва да постъпите с обработката и на плодовите каши, които са ви останали от есента за изваряване на ракия сега, по различни причини.

Още от В лозята
0

Следи се и за антракноза Всички лозари в предстоящите общо взето по-топли дни ще имат възможност по-често да наглеждат лозите. Огледайте първо за екскориоза

0

Срещу някои вредители и болести по лозата През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист, пояснява агрометеорологът Дукена Жолева

0

Според метеоролозите не се очакват вече особено резки промени на времето, които понякога у нас са обичайни за април. През идващите дни би трябвало да не ни стресират и опасности от измръзвания на

0

Не пропускайте тези знания и правила Много важно е лозята да се засаждат на терени с добър въздушен дренаж. Да се избягват всякакви много ниски, непроветриви и с тежки почви места

0

През вегетацията грижите да са още по-редовни През цялата вегетация на лозите трябва да не пропускате никаква последователност в грижите. Особено, ако сега е имало някакви

Последни новини
0

За Великден веригата предлага козунаци, яйца и свежи зеленчуци, които са изцяло местно производство Родни производители ще осигурят над 170 тона българско агнешко за Великден във всичките 101

0

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Добрич напомня, че до края на април арендаторите и земеделските кооперации трябва да подготвят схеми на засетите площи с ечемик

0

Времето през нощта ще бъде ясно и тихо. Минималните температури ще бъдат между 2 и 7 градуса. Утре ще е слънчево, след пладне над Северна България ще има разкъсана висока облачност

0

Тя ще финансира проекти за провеждане на образователни кампании по темите управление на ресурсите, рециклиране на отпадъци и кръгова икономика. Министерството на околната среда и водите обяви покана

0

Добра реколта очакват земеделските производители в Павликенско, съобщава БТА. По думите на Христо Петров от Регионалната организация на Националния фермерски съюз в Павликени около 60% от площите

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Няма да се раздава върба на Цветница. Това стана ясно на съвместен брифинг на представители на Светия Синод и премиера Бойко Борисов, на който обявяват мерките за посещенията на църквите за Цветница и Великден. Очаквайте

Двама български и трима чуждестранни европейски писатели ще се състезават за литературна награда за роман тази година Венцислав Божинов, Джамал Уариаши, Дубравка Угрешич, Момчил Николов и Франсоа-Анри Дезерабл са петимата финалисти във второто издание на конкурса, а победителят сред тях ще бъде излъчен по-късно през 2020 г

Агнешкото стигна 16,80 лв. килото  Ако някъде случайно има вносно, ще го познаете по червения печат, родното е със син Заради логистични затруднения през полуотворените граници тази година великденската трапеза най-вероятно ще мине с изцяло български продукти. Но това няма да я направи по-евтина от миналогодишната, показа проверка на “24 часа”