В края на зимата вземете съответните мерки

Доста въпроси постъпват в редакцията ни относно това какво трябва да направим с виното в края на студените месеци и вече настъпилите дни с високи температури.

Според д-р инж.техн.аНиколай Бакалов, наш консултант, има важни неща, които трябва да се свършат със затопляне на времето, и сега ще ги припомним...

Грижите в края на зимата са важни, защото всички микробиологични процеси се активизират

Ако вашата винена напитка няма неферментирала захар и е бистра, трябва да се погрижите за нейното съхранение.

Сега е моментът да се направи последното трето откаляване - като се отделят най-фините утайки от виното.

По-голяма част от него сигурно вече е изпито и в съдовете има вече и голяма въздушна камера.

Знаете сигурно вече, че виното трябва да се съхранява в пълни съдове с минимална въздушна камера.

Най-добре е да се съхранява в подземни помещения с каменна зидария, където температурата дори и през лятото не надвишава 22 градуса. Но не всеки ги има.

Кое може да се съхранява по-добре

Отговорът дава консултантът ни

Важна е д озата на сернистата киселина, тя служи като антиоксидант

Важна е д озата на сернистата киселина, тя служи като антиоксидант

По-добре се съхраняват сулфитираните вина.

Това казва специалистът инж. Николай Бакалов на домашни стопани, които ни зададоха ред въпроси от този род.

За белите вина сулфитирането е още по-важно.

Сернистата киселина е антиоксидат и не позволява на бялото вино да се окисли и да придобие жълтеникаво ръждив цвят.

А това при него е един от най-неприятните дефекти.

Съвет:

Ако виното не е било сулфитирано досега, добавят се 60 до 70 милилитра 6% серниста киселина на 100 литра вино.

Ако е било сулфитирано през есента след приключване на ферментацията - тогава се добавят още около 50 мл 6% серниста киселина на 100 литра вино.

След сулфитирането, ако виното се съхранява в непълни съдове, е добре да се бутилира в стъклени бутилки с тапа или с винтова капачка.

Важно за бутилирането

В стъклен или в пластмасов съд

Мнозина стопани са се снабдили с удобства, за да бутилират, като тези машинки - те не са скъпи, а са доста полезни

Мнозина стопани са се снабдили с удобства, за да бутилират, като тези машинки - те не са скъпи, а са доста полезни

Бутилирайте виното или в стъклени бутилки с тапа, или в бутилки с винтова капачка. Обяснявали сме предимствата и на двете, но в крайна сметка всеки домашен майстор си има предпочитания и ги прилага.

По-важно е да се знае какви са правилата на тази операция

В стъклените бутилки, които мнозина предпочитат, трябва се оставя малка въздушна камера, за да има възможност за разширение на напитката, което става с повишаване на температурите.

Ако решите да използвате пластмасовите бутилки, трябва да сте наясно, че те се пълнят без въздушна камера.

При напълването в мека бутилка, тя много леко трябва да се притисне, за да остане свободен обем пак за евентуалното леко разширение на виното.

При появили се и малки признаци на цветясване

Как да се действа

Дори и малко белезникави петна по повърхността на напитката са знак за начало на цветясване

Дори и малко белезникави петна по повърхността на напитката са знак за начало на цветясване

Ако по повърхността на непълния съд с останалото ви вино у дома, което много често е неизбежно, има цвят, това означава, че е налице дори и в лека степен т.н. цветясване.

Тогава е добре да се подходи по друг начин.

Виното трябва да се източи, като гледате въобще да не нарушите целостта на пелената.

Съвет:

Пелената може да се събере много внимателно с гъста цедка.

Или трябва да се източва от кран в дъното на съда.

Внимание:

След това напитката, която вече е в чистия съд трябва да се сулфитира задължително!

Ако няма възможност такова вино да се съхранява в пълни съдове, тогава е най-добре е да се бутилира.

Ако долавяте дори и лек оцетен вкус

Направете си и варно мляко

И плодовите каши, които сме оставили за ракия, се неутрализират като виното в края на зимата

И плодовите каши, които сме оставили за ракия, се неутрализират като виното в края на зимата

При наличие на оцетнокисел вкус, дължащ се на първоначално или по-напреднало вкисване, виното трябва да се изнесе от помещението, където се съхранява заедно с другите ви вина.

Да знаете, че заразата лесно се прехвърля от болното на здравото.

Сулфитирането на такова вино с дозите, които препоръчва нашия консултант, само ще забави процеса на вкисване, но няма да го спре.

В домашни условия вкисналото вино е най-добре да се извари на ракия без да се сулфитира

Но е необходимо да се направи и нещо друго - предварително да се неутрализира оцетната киселина с воден разтвор на натриев бикарбонат /сода за хляб/ или варно мляко - това всъщност е силно разредена с вода гасена вар.

Как се неутрализира

То се провежда, като на малки порции се добавя воден разтвор на натриев бикарбонат и се разбърква.

При това действие се образува обилна пяна от въглероден двуокис - той се получава от неутрализацията на оцетната киселина.

След това виното трябва да бъде опитано и на вкус.

Съвет за времетраенето

Неутрализирането се извършва докато киселият вкус почти изчезне или докато забележите, че се долавя много слабо.

Внимание:

Това важи и за плодовите каши

Предозирането на воден разтвор натриев бикарбонат води до получаване на лугав вкус, което е нежелателно, ако оставим виното за консумация.

Изваряването на виното се извършва веднага след неутрализирането.

По същия начин трябва да постъпите с обработката и на плодовите каши, които са ви останали от есента за изваряване на ракия сега, по различни причини.