В края на зимата вземете съответните мерки
Доста въпроси постъпват в редакцията ни относно това какво трябва да направим с виното в края на студените месеци и вече настъпилите дни с високи температури.
Според д-р инж.техн.аНиколай Бакалов, наш консултант, има важни неща, които трябва да се свършат със затопляне на времето, и сега ще ги припомним...
Грижите в края на зимата са важни, защото всички микробиологични процеси се активизират
Ако вашата винена напитка няма неферментирала захар и е бистра, трябва да се погрижите за нейното съхранение.
Сега е моментът да се направи последното трето откаляване - като се отделят най-фините утайки от виното.
По-голяма част от него сигурно вече е изпито и в съдовете има вече и голяма въздушна камера.
Знаете сигурно вече, че виното трябва да се съхранява в пълни съдове с минимална въздушна камера.
Най-добре е да се съхранява в подземни помещения с каменна зидария, където температурата дори и през лятото не надвишава 22 градуса. Но не всеки ги има.
Кое може да се съхранява по-добре
Отговорът дава консултантът ни
По-добре се съхраняват сулфитираните вина.
Това казва специалистът инж. Николай Бакалов на домашни стопани, които ни зададоха ред въпроси от този род.
За белите вина сулфитирането е още по-важно.
Сернистата киселина е антиоксидат и не позволява на бялото вино да се окисли и да придобие жълтеникаво ръждив цвят.
А това при него е един от най-неприятните дефекти.
Съвет:
Ако виното не е било сулфитирано досега, добавят се 60 до 70 милилитра 6% серниста киселина на 100 литра вино.
Ако е било сулфитирано през есента след приключване на ферментацията - тогава се добавят още около 50 мл 6% серниста киселина на 100 литра вино.
След сулфитирането, ако виното се съхранява в непълни съдове, е добре да се бутилира в стъклени бутилки с тапа или с винтова капачка.
Важно за бутилирането
В стъклен или в пластмасов съд
Бутилирайте виното или в стъклени бутилки с тапа, или в бутилки с винтова капачка. Обяснявали сме предимствата и на двете, но в крайна сметка всеки домашен майстор си има предпочитания и ги прилага.
По-важно е да се знае какви са правилата на тази операция
В стъклените бутилки, които мнозина предпочитат, трябва се оставя малка въздушна камера, за да има възможност за разширение на напитката, което става с повишаване на температурите.
Ако решите да използвате пластмасовите бутилки, трябва да сте наясно, че те се пълнят без въздушна камера.
При напълването в мека бутилка, тя много леко трябва да се притисне, за да остане свободен обем пак за евентуалното леко разширение на виното.
При появили се и малки признаци на цветясване
Как да се действа
Ако по повърхността на непълния съд с останалото ви вино у дома, което много често е неизбежно, има цвят, това означава, че е налице дори и в лека степен т.н. цветясване.
Тогава е добре да се подходи по друг начин.
Виното трябва да се източи, като гледате въобще да не нарушите целостта на пелената.
Съвет:
Пелената може да се събере много внимателно с гъста цедка.
Или трябва да се източва от кран в дъното на съда.
Внимание:
След това напитката, която вече е в чистия съд трябва да се сулфитира задължително!
Ако няма възможност такова вино да се съхранява в пълни съдове, тогава е най-добре е да се бутилира.
Ако долавяте дори и лек оцетен вкус
Направете си и варно мляко
При наличие на оцетнокисел вкус, дължащ се на първоначално или по-напреднало вкисване, виното трябва да се изнесе от помещението, където се съхранява заедно с другите ви вина.
Да знаете, че заразата лесно се прехвърля от болното на здравото.
Сулфитирането на такова вино с дозите, които препоръчва нашия консултант, само ще забави процеса на вкисване, но няма да го спре.
В домашни условия вкисналото вино е най-добре да се извари на ракия без да се сулфитира
Но е необходимо да се направи и нещо друго - предварително да се неутрализира оцетната киселина с воден разтвор на натриев бикарбонат /сода за хляб/ или варно мляко - това всъщност е силно разредена с вода гасена вар.
Как се неутрализира
То се провежда, като на малки порции се добавя воден разтвор на натриев бикарбонат и се разбърква.
При това действие се образува обилна пяна от въглероден двуокис - той се получава от неутрализацията на оцетната киселина.
След това виното трябва да бъде опитано и на вкус.
Съвет за времетраенето
Неутрализирането се извършва докато киселият вкус почти изчезне или докато забележите, че се долавя много слабо.
Внимание:
Това важи и за плодовите каши
Предозирането на воден разтвор натриев бикарбонат води до получаване на лугав вкус, което е нежелателно, ако оставим виното за консумация.
Изваряването на виното се извършва веднага след неутрализирането.
По същия начин трябва да постъпите с обработката и на плодовите каши, които са ви останали от есента за изваряване на ракия сега, по различни причини.
Коментари