Грижи за виното и за продуктите за дестилация

21 март 2020
В лозята
19683
Няма снимка
Грижите са осатанлото вино в края на зимните дни да не се подценяват
1 2 3 4 5 6 7 8
 

В края на зимата вземете съответните мерки

Доста въпроси постъпват в редакцията ни относно това какво трябва да направим с виното в края на студените месеци и вече настъпилите дни с високи температури.

Според д-р инж.техн.аНиколай Бакалов, наш консултант, има важни неща, които трябва да се свършат със затопляне на времето, и сега ще ги припомним...

Грижите в края на зимата са важни, защото всички микробиологични процеси се активизират

Ако вашата винена напитка няма неферментирала захар и е бистра, трябва да се погрижите за нейното съхранение.

Сега е моментът да се направи последното трето откаляване - като се отделят най-фините утайки от виното.

По-голяма част от него сигурно вече е изпито и в съдовете има вече и голяма въздушна камера.

Знаете сигурно вече, че виното трябва да се съхранява в пълни съдове с минимална въздушна камера.

Най-добре е да се съхранява в подземни помещения с каменна зидария, където температурата дори и през лятото не надвишава 22 градуса. Но не всеки ги има.

Кое може да се съхранява по-добре

Отговорът дава консултантът ни

По-добре се съхраняват сулфитираните вина.

Това казва специалистът инж. Николай Бакалов на домашни стопани, които ни зададоха ред въпроси от този род.

За белите вина сулфитирането е още по-важно.

Сернистата киселина е антиоксидат и не позволява на бялото вино да се окисли и да придобие жълтеникаво ръждив цвят.

А това при него е един от най-неприятните дефекти.

Съвет:

Ако виното не е било сулфитирано досега, добавят се 60 до 70 милилитра 6% серниста киселина на 100 литра вино.

Ако е било сулфитирано през есента след приключване на ферментацията - тогава се добавят още около 50 мл 6% серниста киселина на 100 литра вино.

След сулфитирането, ако виното се съхранява в непълни съдове, е добре да се бутилира в стъклени бутилки с тапа или с винтова капачка.

Важно за бутилирането

В стъклен или в пластмасов съд

Бутилирайте виното или в стъклени бутилки с тапа, или в бутилки с винтова капачка. Обяснявали сме предимствата и на двете, но в крайна сметка всеки домашен майстор си има предпочитания и ги прилага.

По-важно е да се знае какви са правилата на тази операция

В стъклените бутилки, които мнозина предпочитат, трябва се оставя малка въздушна камера, за да има възможност за разширение на напитката, което става с повишаване на температурите.

Ако решите да използвате пластмасовите бутилки, трябва да сте наясно, че те се пълнят без въздушна камера.

При напълването в мека бутилка, тя много леко трябва да се притисне, за да остане свободен обем пак за евентуалното леко разширение на виното.

При появили се и малки признаци на цветясване

Как да се действа

Ако по повърхността на непълния съд с останалото ви вино у дома, което много често е неизбежно, има цвят, това означава, че е налице дори и в лека степен т.н. цветясване.

Тогава е добре да се подходи по друг начин.

Виното трябва да се източи, като гледате въобще да не нарушите целостта на пелената.

Съвет:

Пелената може да се събере много внимателно с гъста цедка.

Или трябва да се източва от кран в дъното на съда.

Внимание:

След това напитката, която вече е в чистия съд трябва да се сулфитира задължително!

Ако няма възможност такова вино да се съхранява в пълни съдове, тогава е най-добре е да се бутилира.

Ако долавяте дори и лек оцетен вкус

Направете си и варно мляко

При наличие на оцетнокисел вкус, дължащ се на първоначално или по-напреднало вкисване, виното трябва да се изнесе от помещението, където се съхранява заедно с другите ви вина.

Да знаете, че заразата лесно се прехвърля от болното на здравото.

Сулфитирането на такова вино с дозите, които препоръчва нашия консултант, само ще забави процеса на вкисване, но няма да го спре.

В домашни условия вкисналото вино е най-добре да се извари на ракия без да се сулфитира

Но е необходимо да се направи и нещо друго - предварително да се неутрализира оцетната киселина с воден разтвор на натриев бикарбонат /сода за хляб/ или варно мляко - това всъщност е силно разредена с вода гасена вар.

Как се неутрализира

То се провежда, като на малки порции се добавя воден разтвор на натриев бикарбонат и се разбърква.

При това действие се образува обилна пяна от въглероден двуокис - той се получава от неутрализацията на оцетната киселина.

След това виното трябва да бъде опитано и на вкус.

Съвет за времетраенето

Неутрализирането се извършва докато киселият вкус почти изчезне или докато забележите, че се долавя много слабо.

Внимание:

Това важи и за плодовите каши

Предозирането на воден разтвор натриев бикарбонат води до получаване на лугав вкус, което е нежелателно, ако оставим виното за консумация.

Изваряването на виното се извършва веднага след неутрализирането.

По същия начин трябва да постъпите с обработката и на плодовите каши, които са ви останали от есента за изваряване на ракия сега, по различни причини.

Още от В лозята
0

Семинар с демонстрация ще покаже как технологии за отглеждане на сортове лозя с намалена употреба на продукти за растителна защита  тази седмица в Института по земеделие и семезнание „Образцов

0

Набраното десертно грозде веднага трябва да се прибере и гроздовете да се почистят от всички болни, изсъхнали и недоразвити зърна. Най-правилно е да се нареди в щайги в един ред

0

Непременно почистете росните корени, премахнете листа без страх Летораслите от плодните пръчки, които достигат най-горната тел и "буйстват" не само че може да се прекършат, но това е задължително

0

Близо 1,5 млн. лв. от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г. бяха изплатени по мярката за събиране на реколтата на зелено

0

Държавен фонд „Земеделие” изплати 204 630 лв. по мярка „Застраховане на реколтата“ от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г., съобщават от ведомството

Последни новини
0

Облачността ще бъде променлива, по-често значителна. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, през деня ще се усили до умерен, в Дунавската равнина и западната част на

0

Износителите на органични цитрусови плодове са получили първият сертификат за анти-covid продукция Компанията SERVIAGRO 2000, която се занимава с износ на органични цитрусови плодове става п*ървата в

0

Особености при резитбата на сливови насаждения; болести и неприятели по сливовите насаждения – наблюдение и ефективно използване на различни методи за борба в овощната градина; както и  ефективно

0

Десет служители на дирекция ДФ "Земеделие" в Ямбол са дали положителни проби за коронавирус, съобщи директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева. От 60-те служители в трите отдела на дирекцията 39 са

0

Спанакът, като листен зеленчук, може да се засява както през пролетта, така и през есента. Не е подходящо да се отглежда през лятото, тъй като образува цветоносно стъбло

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение между ЕС и Обединеното кралство за Брекзит все още е възможно въпреки доста раздалечените ни позиции в началото на една седмица на решаващи преговори, заяви вчера председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес. "Искаме споразумение и съм все така убедена, че то е възможно"

Съпругата ми Йоана Буковска се грижеше за уроците с близнаците ни в карантината, казва председателя на Обществения съвет на 20-о училище в София На национална конференция по проекта на “24 часа” и VIVACOM “Образование 4.0”, с която стартира вторият кръг от инициативата за дигитализация на българското образование на 17 септември

Четири московски момчета са приятели от деца - израснали са в един двор и заедно са минали през много неща. Сега, вече пораснали, те искат да намерят своя път, но влизат в криминалните среди, като сами стават част от тях. А накрая един от тях от дребен гангстер се превръща в шеф на мафията и дори е избран да влезе в Думата