Постните зелеви сарми са точно толкова вкусни, колкото и класическите. Съмнявате се? Опитайте и ще се убедите.

Продукти: 1 малка зелка, 100 г ориз, 1 морков, 1/4 ч. лъж. сушен чесън, 1 глава лук, 250 мл доматен сок, 1 връзка пресен копър, 2-3 стръка зелен лук, растително масло, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Зелето се разделя на листа. Потопете листата във вряща вода и бланширайте 3-5 минути, докато омекнат.

Сварете ориза до готовност и прехвърлете в гевгир, за да се отцеди. Охладете.

В 2-3 супени лъжици растително масло запържете ситно нарязания лук и настъргания морков за 1-2 минути.

В купа смесете ситно нарязания копър, ориза, задушените зеленчуци и сухия чесън. Посолете и поръсете с черен пипер.

Сложете по една пълна супена лъжица от пълнежа върху зелевите листа и завийте сармите.

Запържете ги от двете страни в 2 супени лъжици растително масло. Прехвърлете в тава за печене или тенджера и изсипете доматения сок. Оставете да къкри на слаб огън за 30-35 минути.

Сложете в чиниите и поръсете със ситно нарязан лук. Сервирайте на масата.