Постните зелеви сарми са точно толкова вкусни, колкото и класическите. Съмнявате се? Опитайте и ще се убедите.
Продукти: 1 малка зелка, 100 г ориз, 1 морков, 1/4 ч. лъж. сушен чесън, 1 глава лук, 250 мл доматен сок, 1 връзка пресен копър, 2-3 стръка зелен лук, растително масло, сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: Зелето се разделя на листа. Потопете листата във вряща вода и бланширайте 3-5 минути, докато омекнат.
Сварете ориза до готовност и прехвърлете в гевгир, за да се отцеди. Охладете.
В 2-3 супени лъжици растително масло запържете ситно нарязания лук и настъргания морков за 1-2 минути.
В купа смесете ситно нарязания копър, ориза, задушените зеленчуци и сухия чесън. Посолете и поръсете с черен пипер.
Сложете по една пълна супена лъжица от пълнежа върху зелевите листа и завийте сармите.
Запържете ги от двете страни в 2 супени лъжици растително масло. Прехвърлете в тава за печене или тенджера и изсипете доматения сок. Оставете да къкри на слаб огън за 30-35 минути.
Сложете в чиниите и поръсете със ситно нарязан лук. Сервирайте на масата.
Коментари