Почвата трябва да е сравнително топла

Първото условие, за да се засадят ранните картофи, е почвата да е достатъчно топла за тях. Температурата на 10-ина см дълбочината трябва да е поне 7-8 градуса. Ако почвата е студена, клубените не се развиват и по-ранното засаждане е безсмислено.

Към почвата видът не е много взискателен. Все пак е препоръчително тя да е плодородна. На по-слабите почви, трябва да се направи подходящо торене, за да се образуват качествени клубени.

За картофите изберете място, където през миналата година сте отглеждали бобови или тиквови култури. В никакъв случай да не се засаждат след домати, патладжан, пипер, тъй като имат общи болести и неприятели.

Важно е да осигурите напояване. Никое картофено производство, дори и ранното, не става без растенията да се поливат. Най-високи са изискванията на културата във фазите бутонизация и цъфтеж.

С подготовката на почвата за засаждане се извършва торене с азотен тор. Ако през есента не са внесени фосфорни и калиеви торове, може да се избере комбиниран тор, който съдържа трите основни елемента - азот, фосфор и калий.

Побързайте със засаждането им

Препоръчително е да се използват рътени клубени

Градинарите от южните райони на страната, където това производство е препоръчително, вече са засадили картофите. В момента засаждане се прави в останалите райони на страната. Логично е там картофите да станат малко по-късно, но пак ще се приберат по-рано от средноранното производство например.

За ранно производство се препоръчва да се използват предврително рътени клубени. Кълновете им трябва да са дебели, здрави и да не са много дълги, за да не се счупят. Разбира се, може да се засаждат и клубени, които не са рътени. Тук поникването, а по-късно и прибирането на реколтата, съответно става по-късно.

Картофите се засаждат в редове при междуредово разстояние 60-70 см, вътре в реда - 25-35 см, на дълбочина 7-8 см.

С първото и второто окопаване на поникналите картофи се прави загърляне на растенията, за да се осигури почва, в която ще се формират клубените.

ПОДХОДЯЩИ РАЙОНИ

По принцип ранното производство е препоръчително за южните и по-топли райони на страната. През последните години обаче, когато имаме доста променливо време, и градинарите от останалите райони на страната засаждат много по-рано.