Условията ще са подходящи за предсеитбени обработки на площите, предвидени за ранни и средноранни пролетни култури

Дукена Жолева, агрометеоролог

Високите температури в началото на март, достигнали на места до 23-24 градуса (Враца, Ловеч, Силистра, Варна, Пловдив, Сливен, Елхово, Ахтопол), активизираха вегетационните процеси при зимните житни култури и трайните насаждения. Вследствие топлото за сезона време част от раноцъфтящите овощни видове (бадем, праскова) в източните и крайните южни райони на страната, много по-рано от обичайните срокове, встъпиха във фаза цветен бутон. На отделни места (Карнобат) при бадема е регистриран и цъфтеж.

След краткотрайното, чувствително понижение на температурите през втората половина от първото десетдневие на март, през следващия седемдневен период се очаква затопляне и промяна в агрометеорологичните условия. До средата на второто десетдневие те ще се определят отново от високи за сезона температури и средноденонощни стойности значително над биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни култури и рапицата. При пшеницата ще се наблюдава масово братене, а при рапицата - фаза розетка.

До средата на март при овощните култури ще се наблюдават различни фази - от набъбване и разпукване на плодните пъпки при семковите видове до цветен бутон и цъфтеж при костилковите видове (бадем, праскова) в полските райони. Критични минимални температури за напредналите в развитието си овошки не се прогнозират. По-подходящи условия за предцъфтежни и профилактични пръскания при овошките с медсъдържащи фунгициди срещу редица болести - ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата, струпясване и др., ще има през втората половина от периода

След падналите повсеместни валежи през първото десетдневие на март, се очаква подобрение на условията за предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни и средноранни пролетни култури. В средата на март започва агротехническият срок (15-20.03) за сеитбата на слънчоглед в Южна България

Периодът е подходящ срок за засаждане на ранни картофи в южните райони на страната. Картофите се развиват добре на структурни, водопропускливи и добре аерирани почви (наносни, алувиално-ливадни и ливадно-канелени). Те се засаждат на дълбочина 7-8 см, при междуредово разстояние 60-70 см и вътре в реда - 25-35 см. Желателно е клубените да са рътени, с тегло 50-70 грама. Кълновете на картофите трябва да са насочени към повърхността на почвата. След поникване на растенията те се окопават, а 2-3 седмици по-късно - окопаване и загърляне.