Това ни пита Зоя Филипова от София

Много стопани на котки се оплакват, че любимките им пият вода от странни места само не и от купичката си. Предлагаме ви основните причини, поради които котките го правят.

Неподходяща купичка за вода

Например ако купичката е прекалено малка или прекалено голяма, котката може да я игнорира.

Купичката е от некачествен материал. Например може да мирише (ако вие не усещате миризма, не значи, че и котката няма - обонянието й е много по-силно). Освен това той може лесно да се надрасква и да се напуква. В повреденото място се трупат мръсотия и микроби, което се отразява на вкуса и на качеството на налятата вода.

Купичката е сложена на неправилно място

Някои котки отказват да пият вода от двойни купички или от купичка с вода, която е близо до купичката й с храна. В такива случаи във водата може да попада храна и тя започва да мирише различно. Пък и в природата котките никога не пият вода там, където се хранят.

Не слагайте купичката с вода на:

- места с повишена проходимост;

- на течение;

- близо до тоалетната;

- близо до битова химия;

- близо до шумна техника.

Това отблъсква котката.

Ако в къщата има и друг домашен любимец всеки трябва да си има свой съд с вода

Ако у вас живеят няколко котки или има и куче, подберете за тях различни съдове. За всяка уважаваща себе си котка да пие вода от купичка, от която току-що е пило куче, е немислимо.

Качеството на водата е съмнително. Най-често котката отказва да пие вода от купичка, която не се мие редовно и в нея не се сменя водата.

Желателно е купичката да се мие всеки ден

по възможност без миещи средства, за да не оставят миризма. Водата трябва да се сменя всеки ден и дори няколко пъти на ден.

Тази котка е недоволна от купичката си с вода и предпочита да пие от чашата на стопанката си
Снимка: YouTube/Мой кот (и я)
Тази котка е недоволна от купичката си с вода и предпочита да пие от чашата на стопанката си Снимка: YouTube/Мой кот (и я)