За тази рецепта можете да вземете свински ребра или филе. Оригинално предложение за празничната ви трапеза.

Продукти: 1,7 кг свински ребра или филе, 1 ч. лъж. сол, 0,5-1 ч.лъж. черен пипер, 6-8 скилидки чесън, 1 ч. лъж. растително масло - 1 ч.л.

За глазурата: 1 кисела зелена ябълка, 6 суп. лъж. кетчуп, 6 суп. лъж. соев сос, 3 суп. лъж. лимонов сок, 1-2 суп. лъж. захар, 1 ч.л. сушен чесън, 0,5 ч.л. канела, 1/3 ч.л. лют червен пипер, сол на вкус (ако соевият сос не е достатъчно солен, или добавете още соев сос)

Приготвяне: Отстранете от месото ципите и излишната мазнина. Смесете солта и черния пипер. Разрежете скилидките чесън наполовина. Натрийте месото със сол и черен пипер. Оваляйте чесъна в сместа от сол и черен пипер и шпиковайте с него месото.

Намажете месото с малко количество растително масло, така че подправките да проникнат по-добре. Ако е възможно, оставете да се маринова за 2-3 часа. Ако бързате, незабавно пристъпете към готвене.

Плътно опаковайте свинското месо във фолио. Печете 1 час 45 минути при температура 150 градуса. (Разчетът е 30 минути за 500 грама месо).

Междувременно пригответе ароматната глазура, която ще направи свинското месо пикантно и вкусно. Обелете ябълката и почистете от семенната част. Смелете с блендер или настържете на ренде. Прехвърлете пюрето в тенджера и добавете останалите съставки за глазурата. Поставете на котлона, на слаб огън, за 20-25 минути. Варете докато течността се изпари и се получи гъста смес. Не е необходимо да стоите над него през цялото време, просто бъркайте от време на време.

След като месото се е задушило добре, го прехвърлете върху решетка. Скарата я поставете върху тава за печете, която е застлана с фолио. Това се прави, за да може по-късно лесно да се измие от карамелизиралата се глазура. Междувременно фурната се загрява до максимум. Намажете месото с приготвената глазура и печете на температура 250 градуса 6-8 минути. Обърнете, намажете месото и от другата страна. Печете още 6-8 минути.

Оставете готовото месо малко да поизстине и нарежете на порции.