Пазарите все още не са наясно с последствията от коронавирусната епидемия. Появата на нови огнища във Франция буди безпокойство и може да повлияе на икономическата активност. Падането на глобалното търсене обаче не е причината Аржентина да реши временно да спре износа си, а е подготовка за по-нататъшно увеличение на митата. Финансовото положение на Аржентина е много тревожно.

На международната сцена Южна Корея отново купи царевица, вероятно с южноамерикански произход, както и 85 000 тона американско хлебно зърно.

Въпреки икономическата несигурност, фондовете продължават да заемат дълги позиции за пшеницата на Euronext, чийто обем се оценява на 97 555 лота към 21 февруари, в сравнение с 83 653 лота през предходната седмица.

Това илюстрира неяснотата на настоящите пазари - от една страна, устойчивостта на експортната дейност за френския произход, а от друга, забавяне на икономическия растеж, според Банката на Франция.

Рапицата вчера намери малка подкрепа от повишаване цените на палмовото масло и рапицата, което беше резултат от по-ниската конкурентоспособност на Аржентина след възможното спиране на износа.

Американски пазар

Леко възстановяване на цените на соята беше наблюдавано вчера в Чикаго в резултат на решението на Аржентина временно да спре износа.

Цените на пшеницата и царевицата леко се промениха. Пшеницата намира подкрепа от дългите позиции, държани от фондовете, докато царевицата е под натиск от перспективата за увеличаване на площите през следващия сезон. Износът на царевица от САЩ обаче беше над очакванията от миналата седмица, което трябва да бъде потвърдено от днешния доклад.

Вчера фондовете бяха нетни купувачи на 5500 партиди соя и нетни продавачи на 3500 лота пшеница и 9500 лота царевица.

Бразилската соя се подготвя за излизане на пазарите - очаква се страната да произведе около 125 млн. тона.

Черноморски пазар

От началото на кампанията 2019/20 и от 26 февруари, според Министерството на икономиката на страната, Украйна е изнесла 40,1 млн. тона зърно, което е със 7,6 млн. тона повече, в сравнение с миналата година на същата дата и прави 75% от прогнозата за цялата пазарна година.

Припомняме, че според министерството, реколтата от зърно през 2019 г. достигна 75 млн. тона, от които се очаква да бъдат изнесени 54 млн. тона (срещу 49,7 млн. тона за предишния сезон).

В същото време за отбелязване е, че през февруари темпът на предлагането започна да се забавя, в сравнение с предишните месеци.

От 1 до 26 февруари са изнесени само 2,8 млн. тона царевица (срещу 3,7 млн. тона през 2019 г.) и 0,6 млн. тона пшеница (срещу 1,0 млн. тона през 2019 г.).

Този спад се свързва, от една страна, със закъснения при пристигането на кораби (по-специално от Китай), а от друга - с общ спад в търсенето.