Клематиси за всички вкусове

02 март 2020
Цветя
26118
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Харесвате ли клематиси? Защото този път те ще са във фокуса на вниманието ни.

Клематисите са над 300 вида, а сортовете и хибридите наброяват много, много повече. Болшинството са катерливи, стъблата им вдървеняват, а прикрепването към различни опори става чрез листните дръжки. Има и храстовидни видове.

Лианите, пригодени към умерен и студен климат, са листопадни и издържат на доста ниски отрицателни температури. Вечно зелените представители предпочитат по-топли страни.

Всички клематиси обичат слънчевите лъчи, но това се отнася само за надземните им части. Корените и основата трябва да са на сянка и хлад! Затова се препоръчва когато засаждате клематис да му предвидите и компания, която да засенчва почвата.

Според периода на цъфтеж тези виртуози в оплитането и романтичните изпълнения се делят на 3 групи. Цъфтящите през пролетта видове залагат цветовете си на миналогодишни клонки. Тези, които цъфтят през лятото и есента - на млади клонки. В третата група са клематисите, които цъфтят на две и дори на 3 вълни. Цветните пъпки са и на млади и на миналогодишни клонки. От цъфтежа се определя и най-подходящият момент за резитба.

В зависимост от самите цветове клематисите са разделени в групи и подгрупи, които описваме.

Едроцветни представители

Като казваме едроцветни, наистина имаме предвид огромни, драматични, впечатляващи цветове. Е, нямат аромат, но пък визуалната красота компенсира тази липса. Тези клематиси имат още един недостатък - податливи са на гъбни заболявания.

Въпреки това групата е най-комерсиалната и широко разпространена сред феновете на клематисите. Тя е разделена в две подгрупи в зависимост от периода на цъфтеж - ранен и късен.

В първата се срещат цветове с диаметър от 15 до 25 см, кичести, полукичести или прости и в широка цветова гама. Цъфтежът обикновено е в две вълни - в края на пролетта и началото на лятото, както и в ранната есен. Могат да се отглеждат в градината или в големи контейнери.

Във втората подгрупа цветовете са една идея по малки (13-20 см в диаметър), но пак са уникални. Формите и багрите са много разнообразни, а цъфтежът започва през лятото. Втора вълна се очаква през есента.

Дребноцветните са в 10 подгрупи

Тук са поместени много “корави” растения с отлична студоустойчивост. Представителите на групата са сред най-лесните за отглеждане, дори от неопитни градинари. Гарантират елегантност и изобилие с минимални и дори никакви грижи. Нямат предпочитания за изложението и ориентацията.

Родителските форми на културните сортове и хибриди (C. alpina и C. macropetala) произлизат от Европа, Китай, Монголия, което всъщност е и причината за тяхната устойчивост.

Цъфтежът е обилен. Започва в късната пролет и продължава през голяма част от лятото. След прецъфтяване семенните кутийки също допринасят за декорацията на градината.

Вечнозелени - цъфтят най-рано

Тези видове осигуряват на собствениците си едно от най-големите удоволствия - суперранен цъфтеж - още през зимата. Растежът и развитието достигат завидни темпове, а ефектът е невероятен. Необходима им е стабилна опора, която да носи товара на листата и красивите цветове.

Хубавото е, че резитби почти не се налагат. Достатъчно е само периодично почистване. Цветовете се залагат на миналогодишни клонки, следователно, ако тези видове се режат, това трябва да става веднага след прецъфтяване.

За съжаление студоустойчивостта на растенията в тази подгрупа (до минус 18) не е подходяща за нашите ширини. Все пак в по-топлите райони на страната може и да се получи.

“Тревисти” видове

Терминът “тревисти” е малко объркващ, нали? Реално това са клематиси, които не се катерят или увиват, а надземната им маса загива през зимата до нивото на почвата.

Всъщност растенията се отглеждат лесно, дълговечни са и много подходящи за акцент или бордюр. Цъфтят обилно и доста продължително от ранно лято до есента. Листната маса също е доста атрактивна. Ако прецъфтелите цветове се почистят след първата вълна, нови могат да се очакват след около месец. Възможна е и трета вълна.

Групата е много интересна сама по себе си и заслужава повече внимание. Представителите ѝ променят рязко разбиранията ни за клематисите.

Монтана - здрави, устойчиви и лесни

Най-енергичните лиани са тук! Цветовете не са огромни, както в първите две подгрупи, но са очарователни. Повечето са ароматни, а цъфтежът е повече от изобилен. Растенията се покриват с безброй цветове и награждават окото като картина на прочут художник.

Клематисите "Монтана" произхождат от Китай, силни са и бързо заемат отредената им площ. Сравнително устойчиви са на патогени и неблагоприятни условия на средата.

В група “Ориенталис” е единственият жълт

Е, да, цветовете не са едри, но пък са различни. Често са звездовидни, леко приведени, подобни на феи, а като прибавим и топлия жълт цвят, групата става скъпоценна.

Цъфтежът започва в средата или края на лятото и продължава до късно през есента, когато малко други растения са способни да украсят така градината. Лианите се чувстват добре в съседство с рози, а и с иглолистни растения.

“Витицела” идват от Италия

Ах, Италия! Веднага навява асоциации с разкошна природа и... красиви клематиси. В групата са включени бързорастящи и лесни за обгрижване лиани с обилен цъфтеж. Най-ефектни са от средата на лятото до есента. Устойчиви, послушни по отношение на зададената форма и способни да се развиват добре и в контейнер.

Важно е да им се осигури достатъчно пространство, както за корените, така и за надземната маса.

По материални от: gardenia.net, yougarden.com, Wikipedia.org, pinterest.com,

Още от Цветя
0

Гераниум (Geranium) е многообразен род в семейство Здравецови с над 400 представителя. Както знаем, обикновеният здравец (Geranium macrorrhizum) е повсеместно распространен

0

Идва пролетта и отново ще потърсите "нови домове" за вашите цветя. Полезно ще е да научите повече за саксиите. Голямото предимство на градинските съдове за цветя е тяхната мобилност

0

Идва най-хубавото време от годината и ръцете ни сърбят да се заровим в пръстта, да садим и творим върху платното, наречено цветна градина. Няма как пролетната офанзива да премине без рози

0

През годините много българи намериха препитание в чужбина, голям е и процентът на приключенците сред нас. Пътешествайки по света, всички неминуемо донасят със себе си в родината частица от културата

0

11 съвета за красив и цветен балкон 1. Започнете с по-малко растения, ако сте начинаещи. Убедете се, че отглеждането на цветя ви доставя удоволствие и постепенно увеличете бройката

Последни новини
0

Нидерландия излиза с идея как да се изхранваме, без да съсипваме природата Ива Тончева Бъдещето на производството на храни е спешен въпрос. Представете си

0

Изплащането на пенсиите за април от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък). Това съобщиха от пресцентъра на НОИ

0

Съществуват множество вариации на тази рецепта. Те могат да бъдат приготвени от различни видове гъби, допълнени с различни зеленчуци, подправки, билки и т.н

0

Често пчелите залепват търтевия далака под долната летва на строителната рамка. Тя е пусната през магазина, за предната и задната стена на кошера и при изваждането на рамката той се откъсва

0

Производителите трябва да се стремят към високи добиви, защото тази година маслодайната култура ще е дефицитна Ваня Велинска Състоянието на посевите с рапица в Южна България е много добро

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заради отпадането на лихвите и неустойките фирми започнали да не си плащат една на друга Поне 3 от текстовете на закона за извънредното положение ще бъдат ремонтирани спешно от депутатите, след като в понеделник “24 часа” разкри, че от недоглеждане е блокиран бизнес за милиони. А много фирми са заплашени от фалити или затваряне. Заради чл

Бранителят Холмар Ейолфсон стартира поредицата от видео включвания с играчи от първия отбор на "Левски", в които футболистите „канят“ феновете в своите домове. От там те ще представят свои любими кътчета, предмети, сувенири и награди. Редом с това ще отговарят на въпроси и ще предизвикат свой съотборник да се включи в поредицата

Жителите на "Столипиново" и на останалите ромски квартали в Пловдив проявяват дисциплина и вероятно по тази причина там няма нито един болен от коронавируса, заявиха от полицията. На този етап от ОД на МВР не смятат да налагат по-строги мерки със затваряне на махалите. Изпратени са спецсили с кучета