Специалисти от университета в Саскачеван (Канада) откриха, че яденето на череши може значително да увеличи издръжливостта. Освен това няма проблем да се използва под всякаква форма - пресни плодове, сок, екстракт или дори под формата на прах.

Резултатите от изследването бяха публикувани в рецензираното списание Journal of the American College of Nutrition.

В хода на работата учените анализираха 10 публикувани по-рано проучвания за влиянието на черешите върху показателите за издръжливост. Участници станаха общо 127 мъже и 20 жени. Субектите консумирали черешов сок, както и екстракт от череша под формата на прах и таблетки час и половина преди тренировка в продължение на седем дни.

Дозировките варират в различните проучвания: 200 до 500 mg на ден под формата на прах или таблетки; от 60 до 90 мл на ден концентрат от черешов сок, разреден със 100-510 мл вода; 300 до 473 мл вишнев сок на ден.

В резултат участниците успяха значително да подобрят своите резултати. При плуване те успяха да изминат по-голямо разстояние, по време на каране на колело увеличиха скоростта на преодоляване на разстоянието, успяха да поддържат интензивността на върховото натоварване по-дълго.

Интересното е, че ефектът от яденето на череши беше много по-изразен сред начинаещите. Метаанализ показа най-малък напредък, когато добре тренирани спортисти са използвали черешов сок.

Учените подчертават, че черешите са достъпни за продажба през цялата година. Не е необходимо да използвате само пресни - замразени, сушени, консервирани или под формата на прахообразен концентрат, всяка форма може да стимулира атлетичните ви резултати. Това е достъпен, евтин и абсолютно безопасен аналог на непроверени и потенциално неефективни/вредни хранителни добавки.