Цените на пшеницата на Euronext в края на миналата седмица показаха ръст, воден от слабостта на еврото към долара.

В Западна Европа температурите са необичайно високи за сезона, а влажното време се запазва в повечето региони. Според FranceAgrimer условията за посевите се влошават.

Само 65% от културите на зимната пшеница се смятат за добри или отлични, в сравнение с 85% миналата година.

Подобна ситуация се наблюдава при зимния ечемик - 67% от културите са в добро и отлично състояние. Сеитбата на пролетния ечемик до 10 февруари нарасна до 16% спрямо 12% миналата година.

Цените на царевицата във Франция са практически непроменени. В Бразилия CONAB прогнозира рекордна реколта през 2019/20 г. от 100,5 млн. тона.

В същото време износът може да спадне до 34 млн. тона в сравнение с 41,17 млн. тона миналата година, поради спад в запасите.

На международната сцена Китай закупи между 200 000 и 500 000 тона украинска царевица. Алжир закупи 35 000 тона царевица с произволен произход.

Цените на рапицата останаха стабилни в края на изминалата седмица. Търговците бяха озадачени от по-ниските цени на соята и възстановяването на палмите. В Куала Лумпур цените на палмовото масло леко се повишиха.

Американски пазар

Фермерите в САЩ губят търпение в очакване Китай да прояви по-голям интерес към американските селскостопански продукти. Имайте предвид, че наскоро Китай придоби значителни обеми френска пшеница и украинска царевица.

В петък фондовете бяха нетни продавачи на 13 000 лота царевица, 7 000 партиди соя и 4000 партиди пшеница.

Черноморски пазар

Прогнозата показва, че през следващите седем дни метеорологичните условия ще са изключително меки с положителни температури през деня както в Украйна, така и в южните и централни райони на Русия.

Ако почвените условия са подходящи, фермерите ще продължат да наторяват и сеят пролетен ечемик.

Зимните култури трябва постепенно да излязат от състояние на покой, което се случва около две седмици по-рано от обичайния график.