Има очаквания, че няма да бъде допуснато по този начин да влязат в новите текстове на закона за поземлената собственост

Според Българската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/ немалко дребни собственици на земеделски имоти имат загуби от това, че се ползват земите им като бели петна, без да е искано съгласието им. А занапред могат да понесат и по-големи загуби - на самия имот.
От миналата седмица се зашумя по темата, когато неправителствена организация обяви събитие, на което да обясни на собствениците на "бели петна" какви рискове крие това за тях. Стайко Стайков от БАСЗЗ предупреди още, че е възможно да се стигне и до загуба на собственост, по БНР.
Асоциацията не изключва възможността да се изгуби собственост върху тези земи - на базата на това, че такава земя е ползвана дълги години и не е потърсена от никой.
Според него можело дори и да се провери колко хора са придобили вече от сделки по давност земя у нас.

Според експерти-юристи, до които се допитахме, в други държави не знаят да има такъв модел на ползване на земята на едни притежатели, без тяхното съгласие, от други. Но в отговор на наши въпроси МЗХГ много пъти е обяснявало, че процедурата е законна, а се е наложила и зад нея стоят правни основания, на базата на това, че разпокъсаността на земята в страната ни е голяма и има много малки парцели на собственици, които не са потърсени от притежателите им, а трябва да се обработват и да не пустеят.

По-големи асоциации, като тази на зърнопроизводителите, сега успокояват, че всичко е законно и на основата на доброволни или служебни разпределения и споразумения, които се следят от общинските служби и страшно няма.
Въпросните "бели петна" у нас са регламентирани, но след дни ще бъдат на дневен ред, когато от неправителствена организация са поели инициативата да дадат безплатни консултации на собственици на такива парчета ниви какви рискове крие явлението такава чужда земя да се обработва от арендатор години наред във вид на "бяло петно".
Събитието е на 22 февруари в сградата на Научно-техническите съюзи на "Раковски" 108 в София.