Оцет от ябълково вино

16 февруари 2020
Кулинария / Полезни съвети
7398
1 2
 

По молба на вярна наша читателка

Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди, че я е чела в нашия вестник още преди 7-8 години, по рецепта на професор Цаков, но я е изгубила.

Отговор

Ябълковият оцет у дома успешно се приготовя от предварително направено ябълково вино, което да бъде с алкохолно съдържание около 9 об.%.

В зависимост от количеството на виното може да се използва емайлирана тенджера, става и пластмасов бидон, годен за съхранение на хранителни продукти. Става и дървено буре. Когато се използва буре, в центъра на предното дъно се пробива отвор с диаметър 3-4 см.

На задното дъно в горния край под вътора също се пробива такъв отвор.

Отвън двата отвора се покриват с марля, която трябва да предпазва влизането на оцетни мушици.

Рецептата

Първо в съда се наливат 2-3 бутилки винен или ябълков оцет, загрят до 30 градуса. Той служи за мая и трябва да е приготвен чрез оцетнокисела ферментация, а не синтетично чрез разреждане на ледена оцетна киселина, защото в него няма бактерии.

След това към оцета се добавят 3-4 литра ябълково вино - също да бъде загрято до 30 градуса.

Съдът се покрива плътно с тензух и се държи в помещение с постоянна температура около 30 градуса по Целзий - тя е оптимална за развитие и функциониране на оцетнокиселите бактерии.

След 5-6 дни се внася втора порция ябълково вино, също предварително загрято до 30 градуса.

При втората и следващите порции вино, количеството може да се увеличи до 5-6 литра. Това се повтаря до напълване на съда - до изразходване на цялото количество вино, което сте приготвили.

Тензухът се отстранява само за внасяне на виното и отворът веднага се покрива. Една седмица след внасяне на последната порция оцетът е готов и може да се налива в бутилки.

Внимание

За предотвратяване на образуването на пихтиеста маса от бактерии, преди наливане в бутилките, в него се внасят 1,5 до 2,0 г серен двуокис на 10 литра.

Това количество серен двуокис се съдържа в 25-30 мл серниста киселина или в 3-4 грама калиев метабисулфит. Бутилките се пълнят до отвора без въздушна камера. Затапват се плътно и се съхраняват в хладно помещение.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите

0

И тази година по традиция всички бяхме решили, че се задава апокалипсис и че след 24 декември по магазините няма да може да се намери и кило ориз. И отново се презапасихме

0

Как да изберем натурален и качествен продукт Ако искате да купите качествена майонеза, задължително трябва да обърнете внимание на това, което пише на етикета

0

Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им.

0

Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на

Последни новини
0

Банковата система е в добра кондиция, увери управителят на БНБ Димитър Радев От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми готвят банките

0

АИКБ: Тя да действа месец, а през това време да се поправи извънредният закон Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса

0

Министърът обеща да предложи да се замразят чиновническите заплати и да не се раздават бонуси Готвим актуализация на бюджета, когато бъдем готови, ще го обявим

0

Смесването им има латентни последици Някои стопани на домашни любмци варят каши и към тях добавят суха храна - за повече “хранителност". Но всички ветеринарни специалисти в един глас предупреждават:

0

Акарите (кърлежите), предизвикващи вароатозата, навлизат в онези килийки, чиито личинки са напълно развити и които пчелите са започнали да подготвят за запечатване

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Учени от БАН измериха стреса у народа от извънредното положение Крайно тревожни в ситуацията на кризата заради коронавируса са жени предимно от София, които са в активна възраст и работят в режим хоум офис. Това показва изследване на департамент “Психология” в Института за изследване на населението и човека на Българската академия на науките за

Героят от САЩ '94 Петър Александров, който е част от треньорския щаб на швейцарския  “Аарау”, се включи в изключително забавно и много професионално монтирано видео, с което целият отбор отправи послание “Заедно ще се справим”. Защитникът Раул Гигер се оказва в “голяма нужда” - в тоалетната е, а му е свършила хартията

Държавата стои и чака становище може ли да продължат големи строежи на пътища и друга инфраструктура. Агенцията по обществени поръчки изяснява с комисии в парламента какво точно са решили На България ѝ се разминаха фиксирането на цените на всички стоки и наказанията за “невярна” информация за коронавируса