По молба на вярна наша читателка

Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди, че я е чела в нашия вестник още преди 7-8 години, по рецепта на професор Цаков, но я е изгубила.

Отговор

Ябълковият оцет у дома успешно се приготовя от предварително направено ябълково вино, което да бъде с алкохолно съдържание около 9 об.%.

В зависимост от количеството на виното може да се използва емайлирана тенджера, става и пластмасов бидон, годен за съхранение на хранителни продукти. Става и дървено буре. Когато се използва буре, в центъра на предното дъно се пробива отвор с диаметър 3-4 см.

На задното дъно в горния край под вътора също се пробива такъв отвор.

Отвън двата отвора се покриват с марля, която трябва да предпазва влизането на оцетни мушици.

Рецептата

Първо в съда се наливат 2-3 бутилки винен или ябълков оцет, загрят до 30 градуса. Той служи за мая и трябва да е приготвен чрез оцетнокисела ферментация, а не синтетично чрез разреждане на ледена оцетна киселина, защото в него няма бактерии.

След това към оцета се добавят 3-4 литра ябълково вино - също да бъде загрято до 30 градуса.

Съдът се покрива плътно с тензух и се държи в помещение с постоянна температура около 30 градуса по Целзий - тя е оптимална за развитие и функциониране на оцетнокиселите бактерии.

След 5-6 дни се внася втора порция ябълково вино, също предварително загрято до 30 градуса.

При втората и следващите порции вино, количеството може да се увеличи до 5-6 литра. Това се повтаря до напълване на съда - до изразходване на цялото количество вино, което сте приготвили.

Тензухът се отстранява само за внасяне на виното и отворът веднага се покрива. Една седмица след внасяне на последната порция оцетът е готов и може да се налива в бутилки.

Внимание

За предотвратяване на образуването на пихтиеста маса от бактерии, преди наливане в бутилките, в него се внасят 1,5 до 2,0 г серен двуокис на 10 литра.

Това количество серен двуокис се съдържа в 25-30 мл серниста киселина или в 3-4 грама калиев метабисулфит. Бутилките се пълнят до отвора без въздушна камера. Затапват се плътно и се съхраняват в хладно помещение.

За предотвратяване на образуването на пихтиеста маса от бактерии, преди наливане в бутилките, в него се внасят 1,5 до 2 грама серен двуокис на 10 литра
За предотвратяване на образуването на пихтиеста маса от бактерии, преди наливане в бутилките, в него се внасят 1,5 до 2 грама серен двуокис на 10 литра