Много от вилните места се намират в полупланински и планински райони. Не всички такива месторастения са подходящи за овощни култури.

В топ 3 на най-студоустойчивите видове са ябълка, вишна и слива.

Вишната е сред невзискателните

Цъфти по-късно, почти не се напада от вредители

Вишната се смята за един от най-невзискателните овощни видове. Затова дръвчето е много подходящо за планинските и полупланинските райони на страната.

Вишната проявява добра студоустойчивост, но при температури под минус 25 градуса частично могат да измръзнат плодните пъпки и отделни клонки. Тъй като видът цъфти по-късно, по-рядко се получават пролетни измръзвания.

Вишната не е взискателна и към почвата. Вирее успешно на почти всякакви почви - светлосиви, сиви и тъмносиви горски почви, излужени черноземи, разновидности на канеленогорските, песъчливо-глинести. За отглеждането на вишната не са подходящи силно варовитите, оподзолените и заблатени почви.

За по-добро развитие и плододаване на вишнята, както и за удължаването живота на дърветата при засаждане върху почви с кисела реакция, препоръчително е подложката да бъде дива череша или вишна, а не махалебка.

Съществено предимство на вишната е, че не се напада от много болести и неприятели в сравнение с други овощни видове.

Червени листни петна - опасност за сливата

Мерките срещу болестта, напомняме на Таня Филипова от София

Болестта засяга само листата на сливата. По тях се явяват много петна, които най-напред са бсветли, хлоротични, после пожълтяват и накрая стават кървавочервени. Петната са твърди, чупливи. Когато на един лист се образуват повече, той се завива и окапва преждевременно.

Ниски температури и повече влага са необходими условия за провокиране на заразяването. Чувствителни на болестта са младите листа, с развитието си те стават устойчиви.

Различните сортове сливи имат различна чувствителност към тази болест.

Пръскането е основната мярка за предпазване на чувствителните сортове сливи от червените листни петна.

Първото пръскане на сливите трябва да се извърши още по време на цъфтежа, когато листата вече се развиват и всеки дъжд може да предизвика заразяване. Използват се фунгицдите: дитан М-45 - 0,2%, топсин М 70ВДГ - 0,1%.

След две седмици се прави второ пръскане.

Ябълката издържа на по-ниски температури

Старите сортове са много устойчиви

В сравнение с другите овощни видове ябълката се нуждае от по-малко топлина за развитието си. В периода на покой обаче понася по-добре ниските температури.

Тъй като ябълката е взискателна към почвата и влагата в нея, трябва да се засажда на места с по-дълбоки почви.

В любителските градини, където все още има стари ябълкови градини, в тях има предимно местни ябълкови сортове, които се развиват добре при планински условия. Те са родовити, плодовете им са с добри вкусови качества. Плодовете на старите сортове могат да се съхраняват продължително време, тъй като са устойчиви на болести.

СЛИВА

Сливата е овощен вид предпочитан за наклонените терени в районите на Троян, Тетевен, Севлиево, Дряново, Елена, Омуртаг, Берковица, както и в Средногорския район.

Основна подложка за сливовите сортове е джанката. Тя се развива добре както на по-тежки и влажни, така и на по-леки песъчливи почви. Присадените сортове се срастват добре с нея, имат силен растеж и продължителност на живот.