Пригответе се да бъдете изумени от орхидееното семейство, защото освен домовете и офисите, някои видове орхидеи могат съвсем успешно да украсяват и градините ни.

Според зонирането и естествените им находища издържат на температури между минус 1-7 до минус 23-29 градуса по Целзий. Кажете сега, в сравнение с капризния фаленопсис, това не е ли изумително?

Интересен факт за орхидеите е, че почти 10% от всички познати растения по света са от това семейство. Има над 880 рода и 30 000 отделни вида, регистрираните хибриди и култивари са “само” 100 000, а се предполага, че почти 4 пъти повече са онези, които още не са преминали регистрация.

Орхидеите се смятат за едни от най-еволюиралите едносемеделни растения. Срещат се на всички континенти с изключение на районите с гледчери и пустини. Около 90% се откриват в тропиците.

Ако сте чували за холандкста “лалемания”, то трябва да знаете, че е имало и “орхиделириум”, както и “лов на орхидеи”.

По материали от www.plantdelights.com

Основно правило - дренирана почва

Второ, но не по важност - сенчесто място

Повечето студоустойчиви орхидеи растат в гората, в нейния край или в ливади и пасища, а съвсем малка част предпочитат изцяло слънчеви изложения.

Основно изискване на земните орхидеи е субстратът да бъде добре дрениран, аериран, да държи хлад и в същото време да бъде влажен.

Объркахте ли се? Представете си домакинска гъба. Когато я стиснете, от нея потича вода. Но в същото време структурата ѝ е такава, че освен насищане с вода, в нея има и много въздух. Такъв трябва да бъде и субстратът - богат на органика (кори, мъх, листа) с рН около 6.2-6.5, което всъщност е подходящо за повечето растения.

За да се развиват добре такива орхидеи имат нужда от студена зима, но не са фенове на резки температурни колебания. Мулчирането се явява добра идея.

Добри съседи за орхидеите ли? Хостите, папратите, кукурякът, цикламите и каквито други горски обитатели се сетите са идеални.

Блетила идва в пурпурно, розово и жълто от Китай

В естествената си среда блетила расте под склопа на гората на шарена сянка. Тя е сравнително сухоустойчива, но в такива условия растежът се забавя значително. При оптимални условия цветовете не закъсняват, а растението нараства бързо.

Има над 40 хибрида, а селекционерите са фокусирани най-вече върху размера на цветовете, броя и багрите им. У нас разнообразието на посадъчен материал не е голямо. Най-предлагана е Bletilla Striata в розово, бяло и лилаво с цена 5-8 лв за брой.

Растенията достигат височина между 30 и 50 см с издължени листа. У нас блетилата цъфти от април до юли с множество цветчета подобни на катлея. Орхидеята се разпростира чрез ризоми и може да бъде отглеждана както в градината, така и в контейнер.

За успешно презимуване е необходима снежна покривка или мулчиране.

Вниманието привличат Spiranthes

Род Спирантес е наречен още косите на дамата. Тук са поместени около 30 вида, разпространени най-вече в централна Америка. Цветовете са бели до бледо жълти или розови. Те са разположени на дълъг цветонос и може да наброяват до 50. Цъфтежът е есенен. Някои видове имат аромат, а други не.

Спирантесите са от малкото орхидеи, които понасят и дори изискват пълно слънчево огряване. Почвеният субстрат за тях да е влажен, подобен на тези в блатата и мочурищата, богат на органика.

Ако растението е щастливо, ще се разпространи, но бавно. Минимална температура, която могат да понесат е минус 35-40 градуса, но това не важи за всички представители.

Каланте в превод е красиво цвете

В този род са включени над 150 вида, но само 7 са разпространени в умерените ширини. Цветовете са в червено, оранжево, кафяво, жълто, кремаво.

Твърди се, че тези орхидеи се отглеждат лесно. Развиват голяма листна розетка с вечно зелени или опадливи листа. Цъфтежът започва през пролетта. Сравнително едрите цветове са разположени на дълги цветоноси.

Орхидеите каланте предпочитат леко сенчести изложения, но се справят добре и на дебела, плътна сянка. Известно е, че са толерантни на суша, но се развиват и цъфтят отлично в богат, влажен и органичен субстрат.

Хабенария или птица в полет

Родом от Китай и Япония, хабенарията притежава едни от най-красивите цветове.

Формата им е такава, че в пълен цъфтеж много приличат на чапли с разперени криле.

За съжаление тази орхидея се култивира и отглежда много трудно. Предпочита много добре дренирана и в същото време влажна почва, съставена от сфагнум и пясък. Отрицателните температури, които може да понесе са до минус 23-29 градуса.

Циприпедиумите са 48 вида и с висока цена

Да, в род Cypripedium са поместени 48 вида орхидеи, разпространени в Азия и САЩ. По-интересното тук е формата на цветовете, но името пантофката на Афродита ще ви насочи.

Интересни са и листата, особено това, което стой като гръб на цвета. Самите цветове варират по размер и багра.

Циприпедиумите се окултуряват трудно, а отглеждането им е предизвикателство. Цената на растенията е висока, защото от семенце зацъфтяват след 6-8 години.

Припомняме, че у нас естествено са разпространени 68 вида орхидеи от 25 рода, включително: Салеп, Дремник, Дланокоренник. Голяма чсаст от тях са в Червения списък на България. Късането на цветовете или изкореняването на растенията с каквато и да е цел е забранено!