Не подценявайте ароматните и вкусни плодове

Въпрос:

Тази пролет смятам да си засадя няколко крушови дървета в градината. Досега не съм отглеждал круши. Може ли да ми дадете някои основни препоръки като за начало?

Миладин Тодоров, Плевен

Отговор:

Крушата наистина е овощен вид, който заслужава много повече внимание и от професионалните градинари, и от любителите.

Отглеждането ѝ не е трудно, но като всяко културно растение, има своите особености, с които е добре да се съобразите.

Накратко ще дадем някои акценти при отглеждането на круши специално за Миладин, както и за останалите любители, които отглеждат този прекрасен и вкусен вид.

Овощният вид не е особено взискателен

Крушата е по-взискателна към топлината от ябълката, вишнята и сливата например. Затова и някои от зимните сортове круши не могат да узреят в най-хладните райони на страната.

Видът е влаголюбив, въпреки че има сравнително добра сухоустойчивост.

По-взискателни към почвената и въздушната влажност са европейските сортове. Също така сортовете, присадени върху подложка дюля, имат по-големи изисквания, отколкото тези, присадени върху подложка от дива круша.

Крушата не е взискателна към почвата. Препоръчително е обаче в горните почвени слоеве, където е разположена кореновата ѝ система, да няма карбонати, тъй като дървото страда от хлороза.

ПЛОДНИ КЛОНЧЕТА

Крушата образува плодове основно върху къси, слаби и торбести клончета. Плодните пъпки са смесени. Крушовите сортове са практически самостерилни. Някои от тях са лоши опрашители. Срещат се т.нар. интерстерилни групи. При крушата е характерно явлението партенокарпия, което означава образуване на плодове без оплождане.

ПЛОДОВЕТЕ

Плодовете на крушата се изключително вкусни и ароматни. Срещат се летни и зимни круши. Ако засадите сортове, които са с различен срок на зреене, може да похапвате от прекрасните плодове няколко месеца.

Как да се формира короната на дървото

Зависи от растежната му сила

Как да се формира крушовото дърво, се определя според растежната сила на сорта.

Някои от тях образуват по-големи корони - Попска круша, Хардиева масловка, други формират средни - Вилямова масловка, Д-р Жюл Гюйо, трети са с малки - Пас Красан.

Палмета

При повече дървета се предпочита крушовите да се формират като палмета с наклонени клони. Тази формировка е подходяща за всички сортове, които са присадени върху дюлева подложка.

Вретено

Това е друга формировка, която често се използва при крушовите дървета. При нея има водач. Подмяната на по-силния продължител на водача се извършва с по-слаб, странично разположен, при което той придобива леко зигзагообразна форма. Централната ос (водачът) се съкращава след окончателно формиране на короната.

Съкращаването на основните клонки от полускелетен тип се извършва в зависимост както от растежната им сила, така и от наклона, който са заели след първите 1-2 години на плододаване.

При сортовете с по-тънки и увиснали клони съкращаването се прилага по-рано и по-силно.

През периода на пълно плододаване и при палметата, и при вретеното по-големи по размер клони и клонки се поддържат в долната част но короната, което осигурява по-добро огряване на всички части на дървото. При някои сортове, като Пак Красан например, всяка година трябва да се съкращават двегодишните клонки.