Крушата има място във всяка градина

14 февруари 2020
Овошки
22356
1 2 3 4 5 6 7
 

Не подценявайте ароматните и вкусни плодове

Въпрос:

Тази пролет смятам да си засадя няколко крушови дървета в градината. Досега не съм отглеждал круши. Може ли да ми дадете някои основни препоръки като за начало?

Миладин Тодоров, Плевен

Отговор:

Крушата наистина е овощен вид, който заслужава много повече внимание и от професионалните градинари, и от любителите.

Отглеждането ѝ не е трудно, но като всяко културно растение, има своите особености, с които е добре да се съобразите.

Накратко ще дадем някои акценти при отглеждането на круши специално за Миладин, както и за останалите любители, които отглеждат този прекрасен и вкусен вид.

Овощният вид не е особено взискателен

Крушата е по-взискателна към топлината от ябълката, вишнята и сливата например. Затова и някои от зимните сортове круши не могат да узреят в най-хладните райони на страната.

Видът е влаголюбив, въпреки че има сравнително добра сухоустойчивост.

По-взискателни към почвената и въздушната влажност са европейските сортове. Също така сортовете, присадени върху подложка дюля, имат по-големи изисквания, отколкото тези, присадени върху подложка от дива круша.

Крушата не е взискателна към почвата. Препоръчително е обаче в горните почвени слоеве, където е разположена кореновата ѝ система, да няма карбонати, тъй като дървото страда от хлороза.

ПЛОДНИ КЛОНЧЕТА

Крушата образува плодове основно върху къси, слаби и торбести клончета. Плодните пъпки са смесени. Крушовите сортове са практически самостерилни. Някои от тях са лоши опрашители. Срещат се т.нар. интерстерилни групи. При крушата е характерно явлението партенокарпия, което означава образуване на плодове без оплождане.

ПЛОДОВЕТЕ

Плодовете на крушата се изключително вкусни и ароматни. Срещат се летни и зимни круши. Ако засадите сортове, които са с различен срок на зреене, може да похапвате от прекрасните плодове няколко месеца.

Как да се формира короната на дървото

Зависи от растежната му сила

Как да се формира крушовото дърво, се определя според растежната сила на сорта.

Някои от тях образуват по-големи корони - Попска круша, Хардиева масловка, други формират средни - Вилямова масловка, Д-р Жюл Гюйо, трети са с малки - Пас Красан.

Палмета

При повече дървета се предпочита крушовите да се формират като палмета с наклонени клони. Тази формировка е подходяща за всички сортове, които са присадени върху дюлева подложка.

Вретено

Това е друга формировка, която често се използва при крушовите дървета. При нея има водач. Подмяната на по-силния продължител на водача се извършва с по-слаб, странично разположен, при което той придобива леко зигзагообразна форма. Централната ос (водачът) се съкращава след окончателно формиране на короната.

Съкращаването на основните клонки от полускелетен тип се извършва в зависимост както от растежната им сила, така и от наклона, който са заели след първите 1-2 години на плододаване.

При сортовете с по-тънки и увиснали клони съкращаването се прилага по-рано и по-силно.

През периода на пълно плододаване и при палметата, и при вретеното по-големи по размер клони и клонки се поддържат в долната част но короната, което осигурява по-добро огряване на всички части на дървото. При някои сортове, като Пак Красан например, всяка година трябва да се съкращават двегодишните клонки.

Още от Овошки
0

Брашнеста мана Болестта се проявява под две форми – системна и локална. При системната форма формираните леторасли са недоразвити, деформирани, изцяло покрити с бял налеп

0

Струпясването е икономически най-важната болест при ябълките и крушите. Ако не се предприемат ефективни растителнозащитни действия, плодовете стават негодни за консумация

0

В началото на вегетацията на дръвчетата започва и развитието на някои от най-опасните болести. Сачмянка Болестта напада почти всички костилкови видове

0

В северните и планинските райони на страната, където ниските температури позабавиха развитието на дръвчетата, предстоят някои основни третирания. . Правят се пръсканията срещу къдравостта по

0

В северните и планинските райони на страната, където ниските температури позабавиха развитието на дръвчетата, предстоят някои основни третирания. . Правят се пръсканията срещу къдравостта по

Последни новини
0

За Великден веригата предлага козунаци, яйца и свежи зеленчуци, които са изцяло местно производство Родни производители ще осигурят над 170 тона българско агнешко за Великден във всичките 101

0

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Добрич напомня, че до края на април арендаторите и земеделските кооперации трябва да подготвят схеми на засетите площи с ечемик

0

Времето през нощта ще бъде ясно и тихо. Минималните температури ще бъдат между 2 и 7 градуса. Утре ще е слънчево, след пладне над Северна България ще има разкъсана висока облачност

0

Тя ще финансира проекти за провеждане на образователни кампании по темите управление на ресурсите, рециклиране на отпадъци и кръгова икономика. Министерството на околната среда и водите обяви покана

0

Добра реколта очакват земеделските производители в Павликенско, съобщава БТА. По думите на Христо Петров от Регионалната организация на Националния фермерски съюз в Павликени около 60% от площите

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът Бойко Борисов и представители на Светия Синод ще обявят на обща пресконференция какви ще са правилата за ходене на църква по Цветница и Великден. Отците ще отидат заедно с Борисов в МС веднага след срещата им в Светия Синод, за да обявят решението. Това ще стане на специален брифинг, научи "24 часа"

Двама български и трима чуждестранни европейски писатели ще се състезават за литературна награда за роман тази година Венцислав Божинов, Джамал Уариаши, Дубравка Угрешич, Момчил Николов и Франсоа-Анри Дезерабл са петимата финалисти във второто издание на конкурса, а победителят сред тях ще бъде излъчен по-късно през 2020 г

Агнешкото стигна 16,80 лв. килото  Ако някъде случайно има вносно, ще го познаете по червения печат, родното е със син Заради логистични затруднения през полуотворените граници тази година великденската трапеза най-вероятно ще мине с изцяло български продукти. Но това няма да я направи по-евтина от миналогодишната, показа проверка на “24 часа”