Обясняват специалистите

Защо е по-добре да не използвате слама за постеля в кокошарника?

Докато кравите се нуждаят от постеля, в която да спят, кокошките не спят легнали, така че в случая постелята не играе роля на спално бельо, а служи за хигиенни цели. Затова постелята в кокошарника трябва да попива като по този начин предпазва помещението от поява на плесен и болестотворни бактерии и да противодейства на вредните насекоми.

И сламата не отговаря на тези изисквания. Тя не попива влагата, която се стича в нея и създава среда за размножение на гъбички и бактерии, става убежище на бълхи и кърлежи, а през зимата в студения кокошарник провокира измръзвания.

Контролът на влажността е голям проблем в зимния кокошарник. Влажността от изпражненията и честото дишане на птиците, особено при голяма скупченост, се наблюдава дори при добра вентилация. Оставайки на повърхността на сламата, влагата може да предизвика различни респираторни заболявания включително аспергилоза.

Освен това сламата затруднява почистването на кокошарника. Смесвайки се с тора, тя се превръща в лепкава маса и често птицевъдите, не желаейки да се занимават с тази обременителна работа, чистят по-рядко. Разлагайки се, смесената с мръсотия и фуражни остатъци слама става идеална среда за причинителите на кокцидиозата.

Дървените стърготини са добро решение за зимния кокошарник
Дървените стърготини са добро решение за зимния кокошарник