Омайничето е близък родственик на потентилата и ягодата, зачислен в семейство Розоцветни.

В нашата флора се откриват няколко растения от вида.

Едно от тях е червеното омайниче (Geum coccineum). То се среща във всички наши планини и на надморска височина от 900 до 2300 метра. Високо е около 20 см и цъфти от май до август.

Друг представител е градското омайниче (Geum urbanum). Цветовете му са светло жълти и дребнички. Растението достига до 70 см височина. Среща се до 1500 метра надморска височина в цялата страна.

За съжаление културните сортове се използват рядко в украсяването на нашите градини. Въпреки това те са повече от подходящи.

Разнообразие, устойчивост и продължителен цъфтеж

Декоративните сортове омайниче не са много, но са разнообразни по размер на растенията и багра на цветовете. Най-компактните достигат едва 15 см височина, а най-високите - до 90 см.

Цъфтежът е продължителен. Започва през май и трае цяло лято. Самите цветове са едри в червено, бяло, пурпурно, оранжево и жълто. След прецъфтяване ефектът на цветето не се губи, защото семенните кутийки също са много интересни.

Много от видовете запазват листната си маса, оформена в розетка, дори през студените месеци от годината.

Засаден веднъж, геум не изисква много грижи. Студоусточив е, рядко се напада от болести и неприятели, а и не проявява капризи.

Мястото и почвата са най-важни

Омайничето е растение за градина, което се намира сравнително рядко под формата на разсад в търговската мрежа. Цената за един брой варира между 4 и 6 лв.

За сметка на това пък семена и коренища има в специализираните магазини или агро аптеки, а вече и в големите вериги.

Геум отгледан в саксия се засажда на постоянно място след преминаването на опасността от мраз в богата на органика градинска почва с неутрална или слабо кисела реакция. Мястото трябва да е слънчево или леко засенчено. До пълно прихващане почвата се подържа влажна, но не подгизнала.

Коренищата могат да бъдат засадени преди опасността от мраз да е преминала.

Семената се залагат рано

Ако имате търпение или искате да отгледате повече бройки от цветето, засяването на семена може да стане по два начина.

Първият е директно засяване в градината. Това може да стане още през есента или рано напролет, стига почвата да може да се обработва. Семената се поставят в предварително подготвено рохко легло и се покриват съвсем леко. Мястото трябва да е слънчево, а почвата да се поддържа влажна. Процентът на успешно развити растения е сравнително нисък, но усилията са минимални.

Вторият вариант е засяване в домашни (контролирани) условия. Семената се залагат десетина седмици преди разсаждането на растенията на открито. Покълването отнема между 3 и 4 седмици при температура 18-20 градуса по Целзий и постоянна влажност. Прехвърлянето в градината може да стане при първа възможност през пролетта или есента. Разстоянието на засаждане между растенията зависи от сортовите особености, но най-често е около 30-45 см. Успехът е гарантиран, но дундуркането на семеначетата изисква време и грижи.

През 3-4 години се подмладява

Омайничето е цвете за двора, а става и за саксия. Не се нуждае от особени грижи и излишно суетене. Осанката му придава хем красота, хем див вид на градината.

Ако имате възможност, добре е да отстранявате прецъфтелите цветове. Така се удължава цъфтежа, а и самите цветя изглеждат изрядни. Семенните кутийки обаче също са чудесна украса.

Няма нужда от торове, но почвата трябва да се поддържа влажна. Има опасност цветето да се умори. Обикновено това става след 3-4 години и силно зависи от почвената характеристика. За да се избегне, се препоръчва подмладяване. Туфата, съставена от множество розетки се разделя на няколко части. Те се засаждат на нови места със сходни условия- слънчево място, богата и влажна почва. Растенията понасят добре разделянето и бързо се възстановяват.

Видoвете на пазара

Gеum Koi - Растенията достигат около 40 см височина.

Цъфтежът започва през май същата година. Цветовете са ярко червени до оранжеви.

Geum chiloense (Чилийско омайниче) - Височината е над 50 см, а цъфтежът започва в края на май.

Цветовета гама е в жълто и оранжево.

Geum Avens - Цветовете са оранжеви, а цъфтежът продължава от май до септември. Височината на растенията е до 40 см.

Лечебни свойства

Основната част от растението, която се използва в народната медицина са коренищата. Те се използват в изсушено състояние за приготвяне на отвари или компреси и лапи за външно приложение.

Омайничето има силни противовъзпалителни свойства. Действа тонизиращо при отслабен имунитет и умора. Повлиява добре главоболие, проблеми с храносмилателната система и липсата на апетит. Успешно се прилага при отворени рани, кървящи венци и кръвоизливи, защото свива кръвоносните съдове. Успокоява нервно напрежение.

Задължително се консултирайте със специалист преди прием!

Наред с декоративните и лечебните качества, цветовете се харесват на пчелите и други опрашители.