Неформално назованата група "приятели на кохезията", към която се числят 17 държави-членки защитници на политиките за сближаване на средствата за страните в следващата многогодишна финансова рамка, се събират в Лисабон на 1-ви февруари по покана на президента на Португалия Антонио Коста, съобщава хърватската медия "Тоталнюз". 

Срещата в Португалия е продължение на събранието има Прага от 5-ти ноември 2019 г., когато представители на 17-те държави-членки определиха по-нататъшните им стъпки в защитата на политиките на сближаване и бъдещето на селското стопанство в следващата финансова рамка. Тогава те поискаха в бюджета на ЕС за 2021-2027 г. да бъде заделена същата сума за целите на сближаването, както беше практиката досега.

Те също така настояват да се запази същата национална част от средствата, инвестирани в проекти, съфинансирани от ЕС в съответните им страни. Освен това те се противопоставят на плановете за съкращаване на периода, необходим за изпълнението на такива проекти.

Страните членки на групата са: България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Италия, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания. Те се възприемат като нетни получатели предвид бюджета на ЕС.

В следващата финансова перспектива ще трябва да се намери решение за компенсиране на пропастта, която ще бъде причини напускането на Обединеното кралство от ЕС, както и да се осигурят допълнителни средства за финансиране на нови приоритети като защита на границите, изследвания, миграции и отбранителна политика.

По тази причина Европейската комисия реши да намали някои традиционни политики като политиката на сближаване и Общата селскостопанска политика (ОСП), които възлизат на повече от две трети от европейския бюджет.

17-те защитници на кохезията ще трябва да са готови с единни и ясни позиции, тъй като на 20 февруари предстои извънредно обсъждане на Европейския съвет за Многогодишната финансова рамка, свикано от председателя на Съвета Шарл Мишел.