По време на представянето на Swot анализа за селските райони, което се проведе в петък, министър Десислава Танева бе призована от ректора на УНСС проф. Димитър Димитров, да остави спомен в Златна книга на университета, в която са писали бележити личности. 

В нея тя остави следното послание:

"С огромно вълнение, за мен е чест да съм част от личностите, оставили послание в настоящата Златна книга. Златна книга на историята на университет, обучил поколения българи -управлявали и управляващи държавата, финансови институции, малки и големи бизнес компании. Университет, обучил и поколения чужди граждани, израснали после управленци в техните страни и станали посланици на нашата българска наука, знание, човешки добродетели и българска история.
Пожелавам и желая още много поколения да получат от тук своето образование, да получат силата от опита и да го приложат у нас и по света, оставяйки ярка българска следа, достиженията на науката, държавното управление и икономиката.
Светът е изправен пред огромно предизвикателство – как да продължим да живеем, опазвайки околната среда, как да живеем в хармония и къде е балансът във всички необходимости днес.
Като възпитаник на университета знам: оттук могат да излязат и решения, и личности, които да се справят с предизвикателствата днес.
Искрено ви го желая!"

През 1995 г. Десислава Танева завършва Аграрна икономика в Университета по национално и световно стопанство. Тази година университетът чества своя 100 годишен юбилей.