Какви са предизвикателствата в храненето на овцете през лактиращия период?

Фермерът следва да има предвид, че нуждите на лактиращите овце през зимата се различават от тези през топлите месеци. За да поддържат добра телесната температура и ефективно да усвояват приетия фураж, овцете трябва да приемат дажби, богати на енергия. Дажбата трябва да бъде добре балансирана на протеин, енергия, витамини и минерали.

Висококачественият фураж през зимата, с оптимално съдържание на енергия, протеин, витамини, макро - и микроелементи спомага за пълноценно разгръщане на генетичния потенциал на животните и достигане на максимална млечност.

Как да храним овцете след агнене?

Продължителността на лактацията при овцете у нас варира от 4-5 до 7-8 месеца и зависи предимно от породата, индивидуалните особености и не на последно място - от храненето на животните. Тъй като по време на лактацията натоварването на организма е много голямо, то храненето на овцете през този период трябва да бъде организирано така, че да обезпечи лактацията и запазването на телесното състояние на животните.

При храненето през периода на лактацията трябва да се има предвид, че нуждите на овцете от енергия и хранителни вещества през първите 2-3 месеца са значително по-големи, отколкото през бременността. Това налага използване на различни видове комбинирани фуражи, които се различават съществено по съдържание на хранителни вещества.

По време на ранната лактация (първите 90 дни след агненето) овцете произвеждат най-много мляко. За овце с едно агне, потреблението на енергия и протеини ще се увеличи съответно с 35% и 90% в сравнение с хранителни нужди по-време на последните месеци от бременността. При овцете с близнаци и тризнаци ще има по-големи енергийни и хранителни нужди, които фермерът следва да съблюдава и обезпечи. В повечето случаи ще са необходими допълващи фуражи, заедно с висококачествен груб фураж.

Храненето на овцете включва вода. Не я забравяйте!

Едно от нещата, които често се пренебрегват, е осигуряването на постоянен достъп до вода. Водата е важен компонент за подпомагане транспортирането на хранителни вещества, разсейването на топлината и производството на мляко. Осигурете на овцете свободен достъп до чиста и прясна вода.

Ще подсилите ефективността в храненето, ако в близост до водоизточника осигурите на овцете витаминно-минерални кофи за близане, които да допълнят и балансират дневната дажба.

Информация за продуктите, схеми на хранене и зимни ценови условия може да получите при запитване на [email protected], на фирмената интернет страница www.hl-topmix.com или във Facebook.