Учените свързват този процес с антропогенни емисии на парникови газове. И предупреждават: ако изгарянето на изкопаеми горива и обезлесяването продължава, последствията ще бъдат катастрофални.

Океаните поглъщат голяма част от допълнителната топлина, натрупана в резултат на антропогенни емисии на парникови газове. Не е изненадващо, че в резултат на това бързо се загрява. Според ново проучване на международен екип от учени, за което New Atlas говори, през 2019 г. средната температура на океаните достигна рекордни нива.

Експерти от 11 научни институции по света използваха новата методология, която даде възможност за точно проследяване на промените в глобалната температура на океана. Оказа се, че миналата година е била с 0,075°C по-висока от средната стойност от 1981 до 2010 година.

Такова затопляне съответства на погълната енергия от 228 000 000 000 000 000 000 000 джаула. За сравнение: при експлозията на атомната бомба в Хирошима бяха освободени около 63 000 000 000 000 джаула.

Сравнявайки температурите от 1955 до 1986 г. и от 1987 г. до 2019 г., авторите потвърждават, че скоростта на загряване на океаните непрекъснато расте. Същото важи за цялата планета.

Изследователите отбелязват, че океанът поглъща повече от 90% от натрупаната топлина в резултат на климатичните промени. Поради това ефектите от затоплянето върху сушата са много по-малко забележими, отколкото биха могли да бъдат.

Загряването на океаните обаче е не по-малко опасно - предимно заради нарастващата честота на бурите и повишаващото се морско равнище.

Отделно, много сериозен проблем е и влиянието на изменението на климата върху морските екосистеми. Дори сравнително малкото затопляне вече доведе до масовата смърт на коралови рифове, намаляване на броя на важните търговски риби и намаляване на концентрацията на кислород във водата.

Според учените спирането на опасния процес на затопляне на океаните е възможно само чрез намаляване на емисиите на парникови газове.

Междувременно 2019 г. беше втората най-гореща година в историята на наблюденията, като леко отстъпи само на 2016-а. Освен температурните рекорди, миналата година бяха регистрирани много природни бедствия, свързани с изменението на климата - от топлинни вълни и мащабни пожари до урагани и наводнения.