През последните години пчеларите отчитат големи загуби на пчелни семейства, особено в страни от Западна Европа като Франция, Белгия, Германия, Великобритания, Италия, Испания и Холандия. Въпреки това, в много части на света, включително САЩ, Русия и Бразилия, пчеларите имат същия проблем. Това очевидно е глобален проблем, информира europarl.europa.eu.

Какво представляват опрашителите?

Малко растения се самоопрашват: огромното мнозинство зависи от животните, вятъра или водата за възпроизвеждане. Освен пчели и други насекоми, широка гама от различни животни, от прилепи, птици и гущери, посещаващи тропически цветя за нектар до гръбначни животни като маймуни, гризачи или катерици могат да бъдат опрашители. С намаляването на популациите на пчелите фермерите в някои части на света като Китай започнаха да опрашват овощните си градини на ръка.

Пчелите в Европа

В Европа опрашителите са главно пчели и птици, но също така и пеперуди, молци, някои бръмбари и оси. Одомашнената западна пчела е най-известният вид и се управлява от пчеларите за производство на мед и други продукти. Европа също наброява около 2000 диви вида.

Заплахата от изчезване на опрашителите

Темата привлича общественото внимание, тъй като пчелите и други опрашители насекоми са от съществено значение за нашите екосистеми и биоразнообразието. По-малко опрашители означава, че много растителни видове могат да намалят или дори да изчезнат заедно с организмите, които пряко или косвено зависят от тях. Освен това, намаляването на броя и разнообразието от популации на опрашители влияе върху продоволствената сигурност с потенциални загуби на селскостопанските добиви.

За да се справи с проблема и още през 2018 г. Европейската комисия представи инициативата за намаляване на замърсяването на ЕС, първата цялостна инициатива на равнище ЕС. целта е съсредоточена върху дивите опрашващи насекоми. Целта е да посочат причините за изчезването на опращителите и се да повиши осведомеността по въпроса.

Получи ли отговор въпросът защо опрашителите намаляват?

Понастоящем няма научни данни, които дават пълната картина, но има данни за значителен спад на опрашителите, дължащ се предимно на човешките дейности. Пчелите и пеперудите са видовете, за които има най-добри данни, доказващи, че един от десет видове пчели и пеперуди е застрашен от изчезване в Европа.

Проблемът няма една-единствена причина, но заплахите включват промени в земеползването за земеделие или урбанизация, които водят до загуба и деградация на природните местообитания. Освен това интензивното земеделие води до хомогенни пейзажи и изчезването на разнообразната флора, намаляване на хранителните и гнездови ресурси.

Пестицидите и други замърсители също могат да влияят директно върху опрашителите (инсектициди и фунгициди) и косвено (хербициди), поради което Парламентът подчертава необходимостта от намаляване на употребата на пестициди.

Особено опасни за пчелите са инвазивните видове като жълтокрак стършел (Vespa velutina) и заболявания от паразити. Друг фактор е променящият се климат с повишаващи се температури и екстремни метеорологични събития.