Продукти: 500 г варени картофи, 1 яйце, 1 суп. лъж. грис, 30 мл сметана за готвене, пресни зелени подправки (магданоз, копър и др.), сол и черен пипер на вкус.

За панировката: 1 яйце, 2 суп. лъж. брашно, 4 суп. лъж. галета, олио за пържене.

Приготвяне: Сварените картофи се смачкват с преса или с пасатор. Добавете сметаната, яйцето и ситно нарязаните зелени подправки. Омесете добре, можете да използвате миксер. Прибавете гриста, подправете със солта и черния пипер и отново разбъркайте.

С мокри ръце вземете от сместа и оформете топче с желания размер. Оваляйте в брашното и след това го пуснете в разбитото яйце. Накрая оваляйте в галетата.

Пържете в силно сгорещено олио до златистокафяво.

Готовите крокети прехвърлете върху салфетка, за да отнемете излишното масло.

Сервирайте с топли.