Повечето пчели зимуват без проблеми през по-студените месеци. Медоносните пчели (вид Apis mellifera) остават активни през цялата зима, въпреки температурите на замръзване. Те живеят от меда, който са направили и съхранили. Способността на медоносната пчелна колония да оцелее през зимата зависи от хранителните запаси под формата на мед, пчелен хляб и пчелно млечице.

0 Медът се прави от събран нектар;

0 Пчелният хляб е комбиниран нектар и цветен прашец, които могат да се съхраняват в клетки;

0 А пчелното млечице е комбинация от мед и пчелен хляб, "приготвена" от пчелните работнички.

Основната задача на пчелите е да поддържат топлината в пчелното гнездо, като консумират мед и пчелен хляб. Но ако в семейството липсва мед, то ще замръзне до смърт преди пролетта.

Пчелите работници "осъждат" на смърт сега безполезните търтеите от кошера, оставяйки ги да гладуват. Това е сурова присъда, но е необходима за оцеляването на пчелното семейство и на пчелата майка. Защото търтеите биха изяли твърде много от ценния мед и биха поставили кошера в опасност.

Сега, докато е зима, пчелата майка вече не снася яйца - тя е спряла още в края на есента или началото на зимата. Причината отново е "пестенето" на храната, която е ограничена и е необходима за преживяване на зимата.