Сега, когато времето се лута между крайностите, разболяването е много лесно. И това, разбира се, е неприятно. За да се отървете бързо от симптомите на настинка, трябва в същото време да се откажете от някои продукти. Тогава възстановяването ще дойде много по-бързо, казват експертите.

Кои продукти са в черния списък?

Алкохол

Факт е, че алкохолът няма да излекува тялото, а по-скоро ще го отслаби. Следователно симптомите на обикновената настинка ще отшумят по-бавно. А никой не се нуждае от това.

Сладолед

Логично, нали? Малко лекари биха препоръчали да лекувате възпалено гърло с този студен десерт. Въпреки че някои отчаяни граждани доста сериозно вярват в силата на студа. Трябва да се отбележи, че сладоледът съдържа много захар и това засилва възпалението. Така че лечението със сладолед може да не доведе до ефекта, който обикновено се очаква.

Бонбони

При всички настинки не се препоръчва да се увличате по сладкиши - по-добре е да се развеселите с нещо друго. Причината е същата захар, която засилва възпалението и намалява имунитета.

Тестени изделия

Оказва се, че дори привидно безобидни тестени изделия попаднаха в черния списък на забранените за настинки храни. И всичко това, защото съдържат голямо количество въглехидрати (е, прочетете какво пише по-горе за захарта): рафинираните въглехидрати влошават способността на имунната система да се противопостави на настинката.

Люти чушки

Остротата на лютата чушка не помага да се излекува настинка. Напротив, капсаицинът, който се съдържа в този пипер, е дразнител за носния проход.

Кафе

Чаша горещо кафе няма да помогне да се справите с настинка: макар да е ободряваща, тя дехидратира организма. А при настинка това изобщо не е препоръчително. Затова кафето е по-добре да се замени с друга, по-здравословна напитка.

Банани

Бананите, които безспорно са много полезни, са противопоказани при настинки поради съдържанието на захар. В допълнение, те могат да причинят отделянето на хистамин, което увеличава обикновената настинка.

Мляко

Никой не би си помислил такова нещо за млякото, защото много хора все още лекуват настинки по класическата рецепта „мляко с мед“. Млечните продукти обаче могат да сгъстяват слузта и да задържат вредните алергени в организма. Млякото стимулира производството на храчки и само вреди при настинки.